Ukraina julkaisi valvontakameravideon Venäjän ohjusiskusta kauppakeskukseen – Zelenskyin mukaan teko oli tahallinen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi valvontakameratallenteen venäläisten maanantaisesta ohjusiskusta ostoskeskukseen Kremenchukissa.

Presidentin mukaan isku oli tahallinen ja tarkkaan suunniteltu.

– On selvää, että venäläiset tappajat saivat ohjukselle tarkat koordinaatit. He halusivat tappaa monta ihmistä, sanoi Zelenskyi puheessaan.

Ostoskeskuksen iskussa on kuollut 18 ja haavoittunut liki 60 ihmistä, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset tiistaina Twitterissä. Viestin mukaan haavoittuneista 25 oli sairaalahoidossa.

Ukrainan presidentin mukaan kauppakeskuksen sisällä oli ainakin tuhat ihmistä iskun aikaan.

Venäjä on kieltänyt kohdistaneensa iskuja tarkoituksella siviileihin. Venäjä kertoi iskeneensä läheiseen asevarastoon ja väitti kauppakeskuksen olleen tyhjä.

Kummankaan osapuolen väitteitä ei ole pystytty vahvistamaan.

Venäjä ei iskenyt Krementshukiin ensimmäistä kertaa, kertoo BBC. Aiemmin Venäjä iski ohjuksin muun muassa kaupungin öljynjalostamoa vastaan.

Ohjuksen oli mahdollisesti tarkoitus osua muualle, arvioi brittitiedustelu

On mahdollista, että Venäjän ohjusiskun Ukrainan Krementshukin kaupungissa sijaitsevaan ostoskeskukseen oli tarkoitus osua läheiseen infrastruktuurikohteeseen, arvioi taas Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän epätarkkuus pitkän kantaman iskuissa on ennenkin johtanut suuriin siviiliuhrien määriin. Sotilastiedustelu arvioi, että Venäjä on todennäköisesti edelleen valmis aiheuttamaan siviilivahinkoja, jos se kokee tarvetta iskeä kohteeseensa.

Venäjän pula nykyaikaisemmista tarkoista aseista sekä iskujen kohdentamissuunnittelijoiden ammatilliset puutteet johtavat erittäin todennäköisesti uusiin siviiliuhreihin, puolustusministeriö arvioi.

Iskua ostoskeskukseen tutkitaan mahdollisena sotarikoksena, Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi yhdysvaltalaiselle NBC:lle tapahtumapaikalla.

Ukraina: Tuhansia ohjusiskuja

Tiistai-iltaan mennessä Ukrainan kaupunkeihin on osunut yhteensä yli 2  800 venäläistä ohjusta, Zelenskyi sanoi eilisessä puheessaan. Lukua ei ole voitu tarkistaa puolueettomasta lähteestä.

Zelenskyin mukaan Ukrainan viranomaiset tekevät parhaansa tunnistaakseen kaikki iskuista vastuussa olevat venäläiset sotilaat.

– Nimet, kasvot ja kaikki tiedot jokaisesta näistä terroristeista tulevat maailman tietoon. Kukaan heistä ei pysty välttämään vastuuta, eivätkä henkilökohtaiset pakotteet ole tarpeeksi näille ihmisille. Tuomio ja vankeusrangaistus ovat vähimmäismäärä, jonka he ansaitsevat, presidentti sanoi.

Venäjän hyökkäyksen pääpaino on ollut viime viikkoina Itä-Ukrainassa Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Sjeverodonetskin kaupungin pormestari Oleksandr Striuk kertoi lauantaina, että Sjeverodonetsk on täysin venäläisjoukkojen valtaama.


Lue myös:

    Uusimmat