Ukkonen on iskenyt Helsingin ylle – Salossa tulvivat kellarit ja salama sytytti omakotitalon tuleen

4:02
Tällainen on juhannussään ennute. Luvassa on aurinkoa ja ukkosta.

Rajuilma lähestyy Suomen rannikkoa etelästä ja on siirtynyt Helsingin ylle.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että puuskarintama väistyy kuitenkin pian jatkaen matkaansa keskemmälle Suomeen. Ukkoset siirtyvät päivän mittaan pohjoisemmaksi, mutta vasta illan ja yön aikana nähdään, miten pitkälle ukkoset jaksavat. Ukkosia seuraa sadealue.

Lounais-Suomessa on mitattu jo 23,7 metriä sekunnissa eteneviä puuskia. Myrskyksi luetaan yli 21 metriä sekunnissa etenevät puuskat. Helsingin Kumpulassa on mitattu 23,7 metriä sekunnissa eteneviä puuskia ja Harmajan majakalla jopa 29,7 metriä sekunnissa.

Rintaniemi kertoo, että moiset puuskat voivat kaataa puita ja rakennustelineitä ja hietellä irtainta omaisuutta.

– Saa nähdä mitä tapahtuu, hän toteaa.

Kovimmat puuskat tullaan kuitenkin mittaamaan rannikolla.

Ilmatieteen laitos kertoo, että Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ihmisiä kehotetaan tarkkailemaan tilannetta ja siirtymään tarvittaessa sisätiloihin. Ulkona ollessa on syytä varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Helsinki-Vantaalle ei voinut iltapäivällä laskeutua noin tunnin aikana ukkosrintaman vuoksi. Neljä Finnairin lentoa jouduttiin ohjaamaan Tampereelle. Lue lisää tästä artikkelista.

Ukkonen kurittaa Lounais-Suomea

Lounais-Suomessa on satanut ukkosrintaman myötä niin paljon vettä, että Salossa monet kellarit tulvivat, kertoo pelastuslaitos. 

Päivystävän palomestarin Christian Antilan mukaan salama on sytyttänyt joitain ulkorakennuksia ja tuuli on kaatanut puita.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehottaa Twitterissä keräämään irtotavarat pois pihoilta ja varautumaan sähkökatkoihin.

Lohjan Pähkinärinteessä Länsi-Uudellamaalla salama on pelastuslaitoksen mukaan iskenyt omakotitalon antennin kautta kattoon ja sytyttänyt sen tuleen.

 Paikalla on parhaillaan useita pelastuslaitoksen yksiköitä, ja sammutustyöt jatkuvat useita tunteja. Tulipalo ei  vaatinut henkilövahinkoja.

Rintaniemi: Pahimmilta säästyttiin

Rintaniemen arvion mukaan pahimmilta vältyttiin, koska ukkosrintama ehti hajota jonkin verran ennen rantautumistaan. Myös rakeilta säästyttiin.

Merivartiosto varoittaa Twitterissä voimakkaasta ukkosesta Saaristomeren alueella.

– Merivartiosto suosittelee pysymään maissa ja tarkistamaan, että veneet on kunnolla kiinnitetty laitureihin ja rannoille, Twitterissä kirjoitetaan.

Keskiviikon jälkeen 30 asteen helteet väistyvät

Kovimmat helteet väistyvät keskiviikon jälkeen. Vielä tänään lämpötila kipuaa yli 30 asteen.

Myös ukkoskuurot rauhoittuvat yöhön mennessä. Juhannusta kohti sää poutaantuu, mutta yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä.

Keskiviikkona Ilmatieteen laitos varoittaa laajalla alueella eteläisessä ja keskisessä Suomessa ukkosesta, sateesta ja helteestä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja