Ukkometso hyökkäili keväthuumassa ihmisiä päin Mikkelissä – poliisilta toimintaohjeet "kukkoilun" varalta

Raivopäinen metso jahtasi Kati Metsoa – kaksikon pitkä ja kiivas kohtaaminen tallentui videolle 0:58
Katso myös: Raivopäinen metso jahtasi Kati Metsoa – kaksikon pitkä ja kiivas kohtaaminen huhtikuussa tallentui videolle.

Keväthuumassa ollut ukkometso hyökkäili lauantaina ihmisiä kohti Mikkelin Sirkolanmäessä. Itä-Suomen poliisilaitoksen Facebook-päivityksen mukaan lintu on käyttäytynyt lajityypilliseen tapaan, sillä keväisin soitimella olevat linnut saattavat puolustaa reviiriään aggressiivisesti.

Poliisin mukaan metso ei lähtökohtaisesti aiheuta aikuiselle ihmiselle suurempaa vaaraa, mutta lapsille lintu voi aiheuttaa vammoja.

Viranomaiset kehottavat selvittämään, onko reviiriään voimakkaasti puolustava metso loukkaantunut. 

– Mikäli lintu on päällisin puolin terve niin se pitää ensisijaisesti pyydystää elävänä verkkoon, laatikkoon tai pussiin. Toimenpiteeseen kannattaa varustautua hanskoin sekä vähintään suojalasein, Itä-Suomen poliisilaitos ohjeistaa.

Jos omat taidot eivät riitä aggressiivisen metson turvalliseen pyydystämiseen, suositellaan ottamaan yhteyttä hätänumeroon, josta pyritään saamaan paikalle asiantuntevaa apua.

– Pelkkä pois hätistely ei yleensä auta kuin hetkeksi ja metso palaa tuota pikaa takaisin "kukkoilemaan", poliisi huomauttaa.

Metsoja ei lopeteta äksyilevän käytöksen takia, ellei lintu ole loukkaantunut vakavasti. Viranomaiset suosittelevat linnun siirtämistä riittävän kauas reviiriltään, mikä tarkoittaa yleensä peräti kymmenen kilometrin matkaa. Vapauttamispaikaksi suositellaan isoa metsäaluetta.

Jos lopettamispäätös kuitenkin tehdään, metson omistusoikeus määräytyy Metsästyslain mukaan. Jos poliisi päättää lopettamisesta, niin lintu kuuluu kyseisen alueen riistanhoitoyhdistykselle.

Mikkelin Sirkolanmäessä elämöinyt metso teki itsenäisen päätöksen siirtyä muualle siinä vaiheessa, kun paikalle saapui asiantuntija, jonka aikeena oli pyydystää metso.

Ylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että kyseisellä alueella rakennetaan uutta asuinaluetta ja äkäinen metso on oletettavasti asuttanut aluetta ennen rakennustöitä, ja siksi puolustanut reviiriään niin kiihkeästi.

Lue myös:

    Uusimmat