Uinninvalvojat tarkkailevat sinilevätilannetta

Ensimmäisiä sinilevähavaintoja on jo tehty eri puolilla Suomea. Leväkukinnot saavat pontta parinkymmenen asteen lämpöisestä vedestä.

Helsingissä levähavaintoja tehtiin viime viikolla Pihlajasaaressa ja Munkkiniemessä. Keski-Suomessa havaintoja tehtiin heti juhannuksen jälkeen. Siellä tilanne on hieman tavanomaista huonompi.

Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n ylläpitämän verkkopalvelun Järviwikin mukaan levää on ympäri Suomen hieman. Paikoin esiintymät ovat jo runsaita.

Ympäristökeskukset ja uinninvalvojat tarkkailevat tilannetta

Ympäristökeskukset eri puolilla maata tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten uinninvalvojien kanssa.

Yleisillä uimarannoilla uinninvalvojat arvioivat aamuisin silmämääräisesti levätilanteen. Heidät on koulutettu tunnistamaan sinilevä.

– Sinilevätestin voi tehdä kepillä eli törkkii sitä levää ja katsoo, et jos se jää siihen keppiin, niin kyse ei ole vaarallisesta levästä. Jos se levä jää keppiin, levä laitetaan lasiin ja odotellaan noin tunnin verran. Jos levä nousee pinnalle, kyse on sinilevästä, kertoo uinninvalvoja Heini Karvonen.

Kaikki sinilevät eivät ole vaarallisia.

– Aika usein vedessä on sitä levää, joka ei ole vaarallista ja missä voi uida. Mutta monesti ihmiset olettavat, että jos vesi on vähänkin vihreää, se on tosi vaarallista.

Keppitestin ja lasitestin uinninvalvojat voivat tehdä itse. Lisäapuja saadaan tarvittaessa ympäristökeskuksista, jotka lähettävät rannalle omat testaajansa.

– Me soitetaan heti aamulla ympäristökeskukseen, jos olemme huomanneet levää. He päivittävät tiedot nettiin. Levätilannetta arvioidaan asteikolla nollasta kolmoseen, kertoo Karvosen työkaveri Teemu Romppanen.

Päävastuu valvonnasta on viranomaisilla

EU:n uimavesidirektiivin mukaisesti terveydensuojeluviranomainen on velvollinen valvomaan ja tiedottamaan uimareita, jos sinilevää esiintyy. Periaatteessa tieto pitäisi saada muiltakin kuin valvotuilta rannoilta.

Ympäristökeskukset saavat vihjeitä sinileväesiintymistä uimavalvojilta ja yksittäisiltä uimareilta. Tarkemmat testit tekevät ympäristökeskusten tarkastajat.

Aina internetissä tarjolla oleva levätieto ei ole ajan tasalla. Tilanne voi vaihdella parin tunninkin sisällä. Tuulet ja sateet sekoittavat ja hajottavat leväesiintymiä.

Helsingissä kolmella suurella yleisellä uimarannalla on käytössä automaattisia sinilevän mittausasemia.

– Ne eivät ole virallisia mittausasemia, mutta niitä käytetään apuna levän määrän arvioinnissa, kertoo terveystarkastaja Satu Wahlman Helsingin ympäristökeskuksesta.

Katso Iida Ylisen juttu (Seitsemän uutiset 11.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat