Ugandan entinen diktaattori kuollut

Ugandan entinen diktaattori Idi Amin hallitsi Ugandaa vuosina 1971-1979. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että Aminin valtakaudella jopa puoli miljoonaa ihmistä olisi murhattu.

Ugandan entinen diktaattori Idi Amin on kuollut saudiarabialaisessa sairaalassa. Amin eli maanpaossa Saudi-Arabiassa vuodesta 1979 lähtien. Sairaalalähteet kertoivat, että Amin oli ollut kriittisessä tilassa jo viikkoja.

Vallankaappauksella diktaattoriksi tullutta entistä nyrkkeilymestaria Aminia syytettiin useista ihmisoikeusrikoksista. Ihmisoikeusjärjestöjen arvion mukaan Aminin valtakaudella murhattiin puoli miljoonaa ihmistä.

Vallankaappauksen avulla hirmuhallitsijaksi

Idi Amin Dada syntyi Ugandan Aruassa ilmeisesti vuonna 1925. Hän liittyi teini-ikäisenä brittiläiseen siirtomaa-armeijaan ja taisteli mm. Keniassa mau mau -sissejä vastaan. Hän oli myös armeijan nyrkkeilymestari yhdeksänä vuonna.

Vuonna 1964 Aminista tehtiin itsenäisen Ugandan armeijan varakomentaja, vaikka hän hädin tuskin osasi lukea ja kirjoittaa. Amin tukijoineen kaappasi vallan Ugandassa 25. tammikuuta 1971, kun maan presidentti Milton Obote oli poissa maasta. Aluksi Amin murhautti joukoittain Oboten kannattajia, mutta ulotti pian teurastuksensa myös muuhun kansaan. Surmatuksi tuli muun muassa maan anglikaanisen kirkon arkkipiispa, korkeimman oikeuden tuomari ja lukuisia ministereitä.

Skotlannin kuningas ja Hitlerin ihailija

Heti valtaan noustuaan Amin kohotti itsensä kapteenista marsalkaksi ja myönsi itselleen lukuisia toisen maailmansodan aikaisia kunniamerkkejä. Vuotta myöhemmin hän karkotti maasta 80 000 aasialaisperäistä ugandalaista, koska hänen mukaansa Jumala oli käskenyt häntä unessa tekemään niin. Lisäksi Amin mm. julisti itsensä Skotlannin kuninkaaksi ja kertoi avoimesti ihailevansa Adolf Hitleriä.

Tansanian joukot ja ugandalaiset maanpakolaiset pakottivat Aminin luopumaan vallasta vuonna 1979. Hän eli siitä lähtien neljän vaimonsa kanssa maanpaossa Jeddan kaupungissa Saudi-Arabiassa, joka myönsi diktaattorille turvapaikan islamilaisen laupeuden nimissä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty piti Aminin kuolemaa murheellisena merkkinä siitä, miten kansainvälinen yhteisö ei kykene tuomaan diktaattoreita oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Ugandan suurlähetystö Saudi-Arabiassa kieltäytyi kommentoimasta Aminin kuolemaa. Ugandan presidentti Yoweri Museveni on kuitenkin sanonut aiemmin, että Amin voidaan haudata Ugandaan. Kuolleen diktaattorin poika Ali Amin on kuitenkin ilmoittanut, että hänen isänsä haudataan islaminuskon mukaisesti Jeddassa.

(MTV3-Reuters)

(Seitsemän uutiset 16.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat