Mainos

UCK: Venäjän joukot "vihollisjoukko"

Kosovon vapautusarmeija UCK varoitti tänään, että se kohtelee rauhanturvatehtäviin osallistuvia venäläissotilaita vihollisjoukkona. Kosovoon ei tule rauhaa ennen kuin venäläiset ovat poistuneet sieltä, UCK ilmoitti.

Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi heti pitävänsä UCK:n kommenttia "sodanjulistuksena". -He eivät ole tervetulleita tänne ja me tulemme kohtelemaan heitä vihollisjoukkona, sanoi UCK:n edustaja Jakup Krasniqi venäläisjoukoista Pristinassa. Kun häneltä kysyttiin, aikooko Kosovon vapautusarmeija hyökätä venäläisiä vastaan, hän vastasi: -En sanonut niin.

Pari sataa venäläissotilasta saapui lauantain vastaisena yönä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan ja otti haltuunsa kaupungin lentokentän. Krasniqi korosti, että venäläisjoukot toimivat ilman Naton rauhanturvajoukkojen lupaa eivätkä joukot kunnioittaneet YK:n turvallisuusneuvoston Kosovoa koskevaa päätöslauselmaa.

UCK ei luovu aseista ennen sopimusta Venäjän joukoista

Kosovon vapautusarmeija ei luovuta aseitaan maakunnan pohjoisosassa ennen kuin Venäjä suostuu asettamaan omat joukkonsa yhteiseen komentoon Naton joukkojen kanssa, sanoi UCK:n poliittinen edustaja Pleurat Sejdiu Lontoossa. UCK "vastaa sotilaallisesti", jos Venäjä yrittää jakaa Kosovoa, edustaja sanoi. Hän varoitti, että venäläiset saattavat pian huomata olevansa Afganistanin tyyppisessä tilanteessa.

Sejdiun mukaan UCK:n sissit ovat jo alkaneet luovuttaa aseitaan Kosovon eteläosassa. Pohjoisessa osassa, missä venäläissotilaat pitävät hallussaan Pristinan lentokenttää, aseista ei kuitenkaan luovuta ennen kuin venäläiset ovat joko Naton tai YK:n komennossa, hän jatkoi. UCK:lla on ainakin 10 000 taistelijaa Kosovon pohjoisosassa, ja Sejdiun mukaan niitä saadaan sinne tarvittaessa lisää. Naton tiedottaja Jamie Shea sanoi Brysselissä tänään, että UCK:n sissien riisuminen aseista alkaa sen jälkeen, kun Kfor-joukot ovat valmiina paikoillaan Kosovossa.

Yli 26 000 serbisotilasta vetäytynyt Kosovosta

Yli 26 000 serbisotilasta on vetäytynyt Kosovosta viime päivien aikana, kertoi Naton edustaja, everstiluutnantti Robin Clifford tänään. Cliffordin mukaan Kosovossa olleista noin 41 000:sta Jugoslavian armeijan sotilaasta jäljellä maakunnassa on vielä noin 14 000.

Clifford sanoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että kaikki serbijoukot poistuvat Kosovosta rauhansuunnitelman asettamaan määräaikaan eli sunnuntai-iltaan mennessä. Pääpiirteissään Nato on Cliffordin mukaan tyytyväinen siihen, miten Jugoslavia on noudattanut sopimusta. Jugoslavian armeija on siirtänyt Kosovosta lisäksi 110 panssarivaunua ja 210 panssaroitua ajoneuvoa sekä 151 tykkiä ja kranaatinheitintä.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.