Mainos

Tyynyjen monet tyylit

Tyynyt ovat helposti päivitettävä yksityiskohta sisustuksessa. Laihakin kukkaro kestää joskus uusittavan irtopäällisen, jolla kodin ilmettä saa nopeasti muutettua.

– Ulkonäkö on sisustustyynyissä ehdottomasti tärkein asia. Kun mieluinen tyyny on löytynyt, ostopäätöstä hyvin harvoin enää horjuttaa esimerkiksi tieto siitä, että tyyny täytyy pestä kuivapesussa. Tärkeintä on silmää miellyttävä ulkomuoto ja kuosin sekä värin yhteensopiminen kodin muiden tekstiilien kanssa, kertoo Mirja Jylhä tuusulalaisesta Sisustus Mirellosta.

– Nyt talvella tyynyissä on suosittu erityisesti ruskean, beigen ja punaisen sävyjä, ylellisiä, vähän barokkityylisiä kuvioita sekä hienoja silkkikankaita. Ehkä viime vuoden kylmä kesä sai ihmiset myös kaipaamaan näyttävyyttä ja joulukautta tavallista aikaisemmin, syksy jäi tavallaan kokonaan väliin, sanoo Jylhä.

– Vuoden ensimmäiset alan messut järjestetään kuitenkin jo tammikuun puolivälissä, ja helmikuun alkupuolella tyynymuodissakin alkaa yleensä näkyä kevätuutuuksia, hän jatkaa.

Näyttöön vai myös käyttöön?

Sisustustarkoituksiin myydään eniten 50 x 50 cm:n ja 50 x 60 cm:n kokoisia tyynyjä. Tämän kokoluokan tyynyissä on yleensä poikkeuksetta vaihdettavat päälliset.

Pienempiäkin tyynyjä on mukava asetella sinne tänne väriä tuomaan, mutta kovin makoisia päiväunia niitten päällä ei ehkä pysty nukkumaan.

Sisustustyynyt ovat usein napakoita ja kimmoisia, jotta ne pysyisivät edustavina ja ryhdissään. Ei ole kuitenkaan haitaksi, vaikka sisustuskäyttöönkin tarkoitettu tyyny olisi myös mukava. Hyvälaatuinen sohvatyyny ei menetä muotoaan, vaikka se toimisikin satunnaisesti myös päänalusena.

Harkitse tyynyjä hankkiessasi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: katsotteko televisiota makuulla loikoillen, puhuuko joku perheessä mieluiten puhelimessa selällään sohvalla tai onko sohvasta muodostunut päiväunipaikka? Mieti silloin myös tyynyn pehmeyttä!

Sohvalla ja lattialle

Markkinoilla on myös jopa kokoa 70 x 70 cm olevia sisustustyynyjä, joita levotonkin päivätorkkujen ottaja voi helpommin möyhiä ja asetella päänsä alle juuri sopivaan asentoon.

Miinuspuolina ovat pienemmät päällisvalikoimat – tavalliset tyynyliinat eivät näytä hyvältä sohvatyynyjen päällä! – ja tyynyjen paino. Toisaalta isot tyynyt eivät myöskään kuppelehdi keveyttään koko ajan lattialla! Perheen pikkuväenkin saa tuettua isoilla tyynyillä nokosille väsymyksen yllättäessä.

Mikäli tila antaa myöten, nuorekkaaseen asuntoon voi hankkia myös varta vasten suunniteltuja lattiatyynyjä muodikkaaseen 70-luvun henkeen. Lähes kaikissa lattiatyynyissä on kädensijat käsittelyä ja tuulettamista helpottamassa, sillä tyynyt ovat painavia. Lattiatyynyjä voi valmistuttaa myös mittatilaustyönä. Esimerkiksi Linea Home valmistaa lattiatyynyjä, joiden koko on 66 x 66 x 14 cm. Tyynyissä on irrotettava viskoosi-pellavapäällinen ja kädensija.

Nuorru ja kaunistu nukkuessasi

Entä sitten makuuhuone? Kaukana ovat ajat, jolloin "tyyny" tarkoitti vain standardikokoista suorakulmiota ja näytti jokaisessa vuoteessa samanlaiselta. Nykyajan moderni nukkumatyyny voi yhtä hyvin soikio, rulla tai puolikuu eikä sitä tarvitse piilottaa katseilta päiväsaikaankaan.

Oma päänalunen valitaan yksilöllisesti paitsi nukkuma-asennon myös ruumiinrakenteen mukaan.

Tyynyissä on omat vaihtoehdot esimerkiksi leveä-, normaali- ja kapeaharteiselle nukkujalle. Kehon lämmön mukaan muotoutuvat tyynyt sekä niin sanotut anatomiset tyynyt ovat jo arkipäivää. Erikoistyynyissä voi olla epäsymmetrinen ja profiloitu muotoilu, jonka ansiosta yhdessä tyynyssä on valittavissa useita eri korkeuksia. Matkakäyttöön on oma helposti mukaan pakattava mallinsa.

Funktionaalinen muotoilu on muutenkin valttia: myynnissä on esimerkiksi erikokoisia kiilatyynyjä, jotka nostavat patjan alla sijoitettuina vuoteen pää- tai jalkapuolta, toimivat jalkatukina tai tukevat tuoliin sijoitettuina istumatyöntekijän ristiselkää.

Nykyaikainen nukkumatyyny voi auttaa heräämään paitsi levänneenä, myös kauniina ja raikkaana. Deluxin Beauty-sarjan tyynyjen kuitujen mikrokapseleista vapautuu hiljalleen yön aikana erilaisia aktiivisia ja luonnollisia ainesosia, jotka edistävät hyvinvointia.

Deluxin tyynyjen valikoimassa on valmistajan mukaan muun muassa rentouttavia ainesosia sisältävä tyyny, tyyny josta erittyvät ainesosat auttavat ihoa pysymään nuorekkaana, sekä tyyny, joka auttaa rauhallisen hyvän olon tunteen saavuttamisessa.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Sisustus Mirello, Tempur, Univisio, Delux, Muovikum, Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.