Tyyni pakkaskeli estää päästöjä laimenemasta – liikenne ja takat heikentävät ilmanlaatua

Huono ilmanlaatu kiusaa pientaloalueellakin 0:50

Tyynen pakkaskelin takia ilmanlaatu on tänään ollut monissa mittauspisteissä välttävä tai huono. Päiväsaikaan ilmanlaatua heikentävät pääasiassa autoliikenteen päästöt, mutta iltaisin ilmanlaatu voi olla huono myös sellaisilla pientaloalueilla, jossa poltetaan puuta tulisijoissa ja saunan kiukaissa.

Vantaan Tikkurilassa ilmanlaatu oli tänään huono ja Helsingin Mäkelänkadulla erittäin huono. Tyynen pakkaspäivän seurauksena ilmanlaatu on ollut välttävä tai huono Pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Varkaudessa, Oulussa, Turussa ja Lahdessa.

– Yön aikana ilma oli jäähtynyt ja kaikki päästöt, pakokaasut, puunpolton savut, ne jäävät paikoilleen eikä tuuli pääse niitä puhdistamaan, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen.

Lämmitystavalla voi vaikuttaa päästöihin

Päiväsaikaan huonoin ilmanlaatu on vilkasliikenteisillä kaduilla. Hieman yllättäen iltaisin huonoin ilmanlaatu saattaakin olla omakotialueilla. Syynä on puun polttaminen takoissa ja saunan kiukaissa.

– Arvioisin, että tänä iltanakin ilmanlaatu voi olla välttävä monilla tämän seudun pientaloalueilla, uskoo Myllynen.

Puunpolton päästöihin voi vaikuttaa omilla lämmitystavoilla.

– Puun kohdalla tärkein ominaisuus on, että se on kuivaa ja roskien polttoa pitäisi välttää, muistuttaa tulisijoja ja kiukaita valmistavan Tulikivi Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Musta savu paljastaa päästöt

Kannattaa huolestua, jos piipusta nouseva savu on mustaa. Silloin se levittää lähiympäristöön runsaasti pienhiukkasia, mustaa hiiltä ja palamattomia hiilivetyjä. Savun hengittäminen ei ole terveellistä.

– Savu voi aiheuttaa esimerkiksi hengitystieoireita tai pahentaa sydänsairauksien oireita. Eli kyllä siitä herkimmät ihmiset voivat haittoja saada, arvioi Myllynen.

Tulisijojen päästöihin tulossa rajoituksia

Tulisijojen päästöjä rajoittamaan on tulossa EU-direktiivi. Jo nyt monet tulisijojen valmistajat ovat tuotekehittelyllä onnistuneet vähentämään päästöjä.

– Kyllä se on pudonnut murto-osaan sitä kautta että hyötysuhde on parantunut ja poltettu puu palaa puhtaammin. Voidaan sanoa, että päästöt ovat pudonneet selvästi alle puoleen aikaisemmasta tasosta, toteaa Vauhkonen.

Puulämmitteisten saunan kiukaiden aiheuttamia päästöjä yritetään pienentää vapaaehtoisilla toimilla yhteistyössä kiuasvalmistajien kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat