Tytti Yli-Viikari on tilanteessa, johon kukaan ei ole aiemmin joutunut – "Se olisi ensimmäinen tapaus itsenäisen Suomen historiassa"

8:34
Näin Kiuru kommentoi Yli-Viikarin toimintaa. Kuuntele sanasta sanaan!

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan virasta pidätetty Tytti Yli-Viikari asteli tänään eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavaksi. Aiheena ovat Yli-Viikarin edellytykset jatkaa virassaan. Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan irtisanominen olisi tapahtuessaan historiallinen ja poikkeuksellinen tapaus.

Eduskunnan tarkastusvaltiokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.) kuvailee tapausta tärkeäksi, koska siihen kytkeytyy kansalaisten luottamus valtionhallintoon ja valtion varojen käyttöön. Aiemmin tarkastusvaliokunta teki Yli-Viikarin toimista 20 sivun mietinnön, jota Kiuru luonnehtii sävyltään poikkeuksellisen tiukaksi.

– Ei niitä joitain asioita voi tiukemmin sanoa, Kiuru sanoo.

Kiuru: Valtaosa matkalaskuista oli puutteellisia tai virheellisiä

Mietinnössä otettiin Kiurun mukaan kantaa muun muassa hyvään hallintoon, matkustamiseen ja lentobonuspisteiden käyttöön. Kiurun muistikuvan mukaan 75 prosenttia pääjohtajan matkakuluista ja kululaskutuksista oli puutteellisia ja osin virheellisiä esimerkiksi kuittien puuttumisen vuoksi.

– Ei noudateta edes omia ohjeita, Kiuru kuvailee.

Yhtenä ongelmana hän nostaa sen, että pääjohtajan laskut on hyväksytetty tämän alaisella. Kiuru katsoo, että tällainen "yksi yli muiden" -tilanne ei ole toimiva.

Mietinnössä todetaan myös, että Yli-Viikari on vakavalla tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston toimintaan. Kiuru kertoo, että VTV:n henkilökunta on kokenut jopa suoranaista häpeää työstään viraston maineen menemisen takia.

Olisi ensimmäinen tapaus itsenäisen Suomen historiassa

Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan irtisanominen olisi yleisemmälläkin tasolla historiallinen ja poikkeuksellinen tapaus Suomen historiassa.

Kiuru kertoo, että eduskunta nimittää vain muutamia henkilöitä virkoihinsa, ja VTV:n pääjohtaja on näistä yksi. Näitä tehtäviä hoitaneita ei ole aiemmin ollut tarpeen erottaa.

– Se olisi ensimmäinen tapaus itsenäisen Suomen historiassa, Kiuru kuvailee.

Viikaria kuullaan paraikaa eduskunnan kansliatoimikunnassa, joka on muodollisesti VTV:n pääjohtajan työnantaja.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja