Tytti Yli-Viikari on saamassa potkut – VTV:n luottamusmies MTV Uutisille: "Otan hyvin huojentuneena tämän uutisen vastaan"

Onko Tytti Yli-Viikarin mahdollista vielä palata"pakastevirkaansa"? Haastattelussa VTV:n luottamusmies 6:19
Katso videolta VTV:n luottamusmies Tervasmäen kommentit pääjohtaja Tytti Yli-Viikarista.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) luottamusmies Pasi Tervasmäki on tyytyväinen siihen, että VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille esitetään irtisanomista.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti tänään esittää Yli-Viikarille irtisanomista. Lopullisesti asiasta tullaan vielä äänestämään eduskunnan täysistunnossa huomenna.

– Kyllä minä otan hyvin huojentuneena tämän uutisen vastaan, luottamusmies Tervasmäki sanoo MTV Uutisille.

– Toivon mukaan huomenna eduskunnan täysistunto irtisanoo Yli-Viikarin pääjohtajan virasta.

Tarkastusraportteja vähätelty kohun seurauksena

Yli-Viikarin matkalaskut ovat olleet suhteettoman suuret, ja käynnissä on rikostutkinnat sekä Yli-Viikarin lentopisteiden käytöstä että tilanteesta, jossa VTV maksoi työntekijälle palkkaa siitä, ettei hän tullut töihin.

Yli-Viikari vieritti viime viikolla eduskunnalle jättämässä vastineessaan vastuuta virheistä alaistensa suuntaan.

Tämä otettiin Tervasmäen mukaan virastossa tyrmistyksellä vastaan, ja koko tapahtumaketju on koetellut henkilöstön jaksamista toden teolla.

 – Tämä on ollut ikävää, että meidän tarkastusraportitkaan eivät ole nyt saaneet ansaitsemaansa huomiota, vaan ehkä niitäkin on koitettu vähätellä ja todettu, että tarkastakaa ensin oma toimintanne ennen kuin voitte tarkastaa muita.

Luottamuksen palauttamiseen tähtäävä työ on jo aloitettu. Tervasmäen mukaan tämä vaatii "kustannustietoisuuden lisäämistä" sekä kriittistä arviointia siitä, minkälaisessa kansainvälisessä toiminnassa VTV:n on syytä olla mukana.

Uuden pääjohtajan rekrytointi käynnistettävä

Virastaan pidätetyn pääjohtaja Yli-Viikarin tehtäviä on tähän asti hoitanut sijaisena Matti Okko. Hän on sanonut, ettei ole kiinnostunut varsinaisesta pääjohtajan paikasta, ja Tervasmäki toivookin, että eduskunta käynnistäisi uuden pääjohtajan rekrytoinnin mahdollisimman pian.

Yli-Viikari voisi halutessaan periaatteessa palata VTV:n ylijohtajan tehtävään, vaikka hänet tullaankin näillä näkymin irtisanomaan pääjohtajan paikalta. Yli-Viikari vapautettiin ylijohtajan tehtävistä vuonna 2016, kun hänet valittiin viisivuotiskaudelle viraston pääjohtajaksi.

Tervasmäen mukaan Yli-Viikari ei ole tämän luottamuksen arvoinen, ja toiveissa on, että hänet pidätettäisiin myös ylijohtajan virasta rikostutkinnan ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat