Työväenpuolue voitti Britannian vaalit

Tony Blairin johtama työväenpuolue on voittanut Britannian parlamenttivaalit murskaenemmistöllä. Puolueen voitto päättää konservatiivien 18 vuotta jatkuneen valtakauden. Pääministerin salkun Blarille luovuttanut John Major puolestaan ilmoitti yllättäen luopuvansa konservatiivien puoluejohtajuudesta rajun vaalitappion jälkeen.

Työväen puolueen puheenjohtaja Tony Blair astui tänään Ison-Britannian pääministerin virkaan. Vaalivoiton varmistuttua Blair kävi Kuningatar Elisabeth II:n vastaanotolla, minkä jälkeen hän piti puheen pääministerin asunnon edessä Downing Streetillä.

Puheessaan Ison-Britannian tuore pääministeri korosti muun muassa koulutuksen merkitystä ja hyvinvointivaltion uudistamista.

Vallanvaihto ei tuone suuria muutoksia

Työväenpuolueen vaalivoitto ei mullista brittiläistä yhteiskuntaa. Työväenpuolue aikoo pitkälti jatkaa konservatiivien talouspolitiikkaa, mikä tarkoittaa esimerkiksi pyrkimystä tuloverojen alentamiseen.

Blairin työväenpuoluetta pidetään euromyönteisempänä kuin John Majorin konservatiiveja. Blair pyrkii saamaan Britannialle johtavan roolin EU:ssa. Hän aikoo lisäksi pitää kiinni veto-oikeudesta vero-, puolustus-, siirtolais-, budjetti-, sopimus- ja ulkopoliittisten päätösten suhteen.

Blair lupaa harkita Britannian liittämistä rahaliitto EMU:un vasta, kun on arvioinut asian Britannian taloudellisten etujen kannalta. Hän lupaa liittymisestä kansanäänestyksen. Sen sijaan Blair on luvannut liittää Britannian EU:n linjoille sosiaaliasioissa, kuten palkkojen, työaikojen, työolosuhteiden ja työpaikkojen suojelun suhteen, toisin kuin Majorin konservatiivit.

Ministerit vaihtuivat

Työväenpuolue vahvisti asemiaan Skotlannissa parlamenttivaalien myötä ja puolueen murskavoitto raivasi tietä kansanäänestykselle Skotlannin alueparlamentin perustamisesta. Eräiden arvioiden mukaan äänestys saattaa johtaa jopa Britannian hajoamiseen.

Työväenpuolue löi vaaleissa konservatiivit Skotlannissa olemattomiin. Ensimmäistä kertaa historiansa aikana konservatiivit eivät saaneet yhtään paikkaan Skotlannissa.

John Majorin johtaman konservatiivien hallituksen ministereistä ensimmäisenä paikkansa menetti Michael Forsyth, joka hoitaa hallituksessa Skotlannin asioita. Hänen jälkeensä tippuivat myös kauppaministeri Ian Lang ja ulkoministeri Malcolm Rifkind, jonka seuraajaksi Blair nimitti Robin Cookin. Valtiovarainministeriksi valittiin Gordon Brown.

Työväenpuolue ja liberaalit sopivat jo ennen vaaleja poliittisen järjestelmän uudistuksesta. Puolueet lupasivat mm. pitää kansanäänestyksen Skotlannin ja Walesin alueparlamenttien perustamisesta. Työväenpuolueen murskavoitto antoi puolueille mahdollisuuden toteuttaa suunnitelmansa pikaisesti. Myös Walesissa työväenpuolue voitti konservatiivit.

Eroava Major: Konservatiivien koottava rivinsä

Hallitsevien konservatiivien puoluejohtaja John Major myönsi vaalitappionsa, mutta tähdensi, että konservatiivien päivä koittaa jälleen. Major sanoi, että puolueen on koottava rivinsä vaalitappion jälkeen ja totuteltava elämään oppositiopuolueena.

Hän kiitti puheessaan kannattajiaan ja tähdensi, että konservatiivien päivä

Pääministeri Major eroaa Britannian konservatiivipuolueen johdosta puolueen murskatappion varmistumisen jälkeen. Major ilmoitti päätöksestään iltapäivällä.
-Kun esirippu laskeutuu, on aika poistua näyttämöltä, Major sanoi toimittajille lähtiessään Downing Streetin virka-asunnostaan esittämään eronpyyntöään kuningatar Elisabetille.

Major toivoi, että puolueelle löytyy pian uusi johtaja ja sanoi hoitavansa puoluejohtajan tehtäviä siihen saakka, kunnes hänelle on löydetty seuraaja. Entinen valtiovarainministeri, EU-sympatioistaan tunnettu Kenneth Clarke on jo ilmoittanut halukkuutensa konservatiivipuolueen johtajaksi.

Vaalituloksen toivotaan helpottavan Euroopan yhdentymistä

Vaalivoitto otettiin tyytyväisenä vastaan Euroopassa. Useissa kommenteissa toivottiin vaalituloksen helpottavan käynnissä olevan EU:n hallitusten välisen konferenssin (HVK:n) saattamista loppuun.

Vallanvaihto saattaa tuntua jo HVK:n ensi maanantain kokouksessa, jonka asialista on kuin räätälöity Blairille. Kokous keskustelee mm. sosiaalipolitiikasta, enemmistöpäätöksistä ja suhteista Euroopan parlamenttiin, jossa työväenpuolue on paljon lähempänä muuta EU:ta kuin konservatiivit.

Saksan liittokansleri Helmut Kohl sanoi vaalien osoittaneen, että britit eivät pidä Euroopan vastaisesta asenteesta. Hän sanoi toivovansa, että työväenpuolue suhtautuisi ystävällisemmin EU:hun kuin edeltäjänsä konservatiivit.

Ranskan presidentti Jacques Chirac onnitteli perjantaina työväenpuolueen johtajaa Tony Blairia "loistavasta" vaalimenestyksestä. Chirac sanoi olevansa vakuuttunut, että hänen ja Blairin henkilökohtaiset suhteet edesauttavat kehittämään maiden välistä yhteistyötä lisää.

Valkoisen talon tiedotteessa Britannian työväenpuoluetta onniteltiin perjantaina todeten, että Washington odottaa jatkuvuutta maiden välisissä suhteissa. Blairin vaalivoiton arvellaan olleen mieluinen presidentti Bill Clintonille, jonka suhteet entiseen pääministeriin John Majoriin olivat melko viileät. Samanikäisiä Blairia ja Clintonia on sen sijaan usein verrattu toisiinsa. Myös Venäjän ulkoministeriön edustaja onnitteli Blairia ja lisäsi toivovansa maiden välisten suhteiden parantumisen jatkuvan, kertoi uutistoimisto Interfax.


(AFP-STT-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat