Työuupumus - jaahas, mitäs tähän sitten keksittäisiin?

Viisi vuotta sitten 40-vuotias Mirja kärsi työuupumuksesta, johon oli johtanut hankalan esimiehen käytös.

Mirja meni työterveyslääkärille hakemaan sairauslomaa työuupumuksen takia. Hän oli muuten terve. Lääkäri sanoi, että työuupumusta ei hyväksytä diagnoosiksi.

- Mitäs me tähän keksittäisiin, kysyi työterveyslääkäri Mirjalta.

Diagnoosiksi tulivat selkäkivut, ja sairauslomaa kaksi viikkoa.

Työuupuneen ongelma on, että työuupumusta ei luokitella sairaudeksi, vaikka se on pahimmillaan vakava, koko työkyvyn vievä tila.

- Aina työhön liittyvän ahdingon taustalla ei ole muuta sairautta tai sairautta ollenkaan, sanoo lääkäriasema Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo

- Työuupumuksen mukana tulee paljon ongelmia, jotka eivät ole puhtaasti lääketieteellisiä. Ahdinkotila, krooninen väsymys, ammatillinen itsetunto heikentyminen, kyynistyminen, luettelee Martimo työuupumuksen oireita.

Martimo ei pidä ajatuksesta, että lääkäri keksii työuupumuksen tilalle jonkin sairauden, jotta työntekijä saisi sairauslomaltaan varmasti palkan.

- Lääkäri todistaa työkyvyttömyydestä kunnian ja omantunnon kautta. Tällaisen diagnoosin käyttäminen vain sen varmistamiseksi että työnantaja maksaa palkan tai Kela maksaa päivärahan on väärin.

Aihe pongahti pinnalle Tampereen linjausten myötä

Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo on huolestunut siitä, että työnantajat ovat alkaneet suhtautua työuupumukseen nuivasti Kelan käytäntöjen mukaisesti. Kela ei maksa työuupumuksesta kärsivälle sairauspäivärahaa.

Muun muassa tänään Aamulehti kertoo Tampereen kaupungin lopettavan työuupumuksesta johtuvien sairauslomien palkanmaksun - taustalla Kansaneläkelaitoksen linjaus.

Martimon mielestä työnantajien ei kannattaisi jättää työuupuneen palkkaa maksamatta, koska siitä ongelmat vain pahenevat.

- Jos työnantaja tekee yksipuolisen päätöksen, ettei tue jo valmiiksi ahdingossa olevaa työntekijää palkanmaksulla, henkilön riski sairastua masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön kasvaa. Lisäksi päihdeongelmat saattavat pahentua.

- Se johtaa pahimmillaan työkyvyttömyyteen, mikä puolestaan aiheuttaa työnantajalla suuret kustannukset, sanoo Martimo.

Martimon näkemys on, että myös työyhteisön ilmapiirin kannalta on parempi, jos työnantaja maksaa työuupuneelle sairauspalkan.

- Tästä työuupumuksen ajan palkanmaksusta ei kannata tehdä suurta numeroa, sillä se alkaa vaikuttaa työilmapiiriin. Kielto luo ristiriitoja esimiehen ja sairaslomalla olevan henkilön ja jopa työkavereiden ja sairauslomalla olevan välillä.

Martimo kertoo ohjeistavansa itse lääkäreitä ja työnantajia siitä, että työuupumuksen vaivaamalle ei ensimmäisenä kuitenkaan kirjoitettaisi sairauslomaa.

- Asiat on pyrittävä palauttamaan työpaikoille. Että löytyisikö ratkaisu työuupumukseen sieltä työpaikalta sairausloman sijaan, sanoo Martimo.

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Katso Työterveyslaitoksen Kirsi Aholan haastattelu: (Huomenta Suomi 24.9.2010)

Lue myös:

    Uusimmat