Mainos

Työtuomioistuin: Kokemuslisän kartuttava äitiyslomalla

Kunta-alan virka- ja työehtosopimus on työtuomioistuimen mukaan osittain tasa-arvolain vastainen. Työtuomioistuin katsoi tänään, että turkulaisen erikoissairaanhoitajan on saatava äitiysloman ajalta täydet työkokemuslisät, jotka työnantaja häneltä eväsi.

Työtuomioistuimen päätöksen mukaan äitiysloman perusteella ihmistä ei voida asettaa palkkauksellisesti muista poikkeavaan asemaan ilman erityisiä perusteita. Työtuomioistuin viittaa päätöksessään mm. EY-tuomioistuimen tulkintaan asiasta. Työtuomioistuin äänesti asiasta. Teollisuuden TT:n juristi Hannu Rautiainen oli eri mieltä päätöksestä. Lisäksi Valtion työmarkkinalaitoksen Erkki Määttänen ja yliopiston edustaja Kari-Pekka Tiitinen olivat osittain eri mieltä.

Kanne jätettiin viime lokakuussa

Kunta-alan neuvottelujärjestöt jättivät kanteen asiasta viime lokakuussa. Järjestöt perustelivat kannetta mm. sillä, että äitiysloman ajalta menetetyt kokemuslisät johtavat pysyvään palkanalennukseen. Turkulainen erikoissairaanhoitaja oli äitiyslomalla 1980-luvun lopulla. Työnantaja päätti 1995, että kyseinen aika ei oikeuta työkokemuslisään. Asiasta neuvoteltiin paikallisesti ja keskustasolla. Työnantaja ei uusinut työsopimusta seitsemän vuotta jatkuvia sijaisuuksia tehneen erikoissairaanhoitajan kanssa.

Kiistan taustalla on vuonna 1995 kunnalliseen virka- ja työehtosopimukseen tullut muutos, jonka mukaan kokemuslisä ei kerry entiseen tapaan äitiys- ja vanhempainloman aikana. Järjestöt katsoivat kanteessaan, että sopimus syrjii naisia ja on tasa-arvolain vastainen. Järjestöt vetosivat mm. tasa-arvovaltuutetun lausuntoon yli kahden vuoden takaa. Sen mukaan kunta-alan sovintoesitys 1995 rikkoi tasa-arvolakia. Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen mukaan äitiys-, isyys- ja vanhempainloman ajalta kertyy kokemuslisiin oikeuttavaa aikaa enintään 30 päivää kalenterivuodessa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.