Mainos

Työttömyyskassojen ruuhkat jatkuvat

Lomautetut ja työttömät ovat joutuneet odottamaan ansioturvarahojaan jopa kuukausia työttömyyskassojen ruuhkien takia. Vaikka jonojen purkuun on palkattu lisää väkeä, hakemussumien purkaminen kestää edelleen pitkään.

Esimerkiksi Metallityöväen työttömyyskassassa tehdään nyt pitkiä päiviä. Massalomautukset yllättivät kassan keväällä ja hakemukset ruuhkautuivat. Viime vuodesta ansiopäivärahaa saavien määrä on kolminkertaistunut liki 20 000 jäseneen.

- Se talouden lama tuli niin nopealla vauhdilla viime syksynä, sitä ei kukaan osannut ennustaa ja meillä ei ollut mitään mahdollisuuksia valmistautua siihen, toteaa Metallityöväen työttömyyskassan johtaja Marja-Leena Meriläinen.

Ruuhkaa purkamaan kassa on palkannut kymmeniä uusia työntekijöitä, mutta pykäliä on paljon ja työn täydellinen oppiminen kestää vuoden.

- Me olemme huomanneet että hyvin yksinkertaisen lomautetun päivärahahakemuksen käsittelyn oppiminen kestää kaksi kuukautta vähintään, Meriläinen jatkaa.

Metallityöväenliiton jäsenten lisäksi myös toimihenkilöunionin jäsenet joutuvat nyt odottamaan rahojaan sitkeästi. Jonosta on purettu yli puolet, mutta jäljellä on silti edelleen 7600 hakemusta. Kolme kuukautta kestää myös insinöörien ja akateemisten hakemusten käsittely, ja uusia virtaa sisään noin 3000 kuukaudessa. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Rakennusalalla tilanne parempi

Sen sijaan rakennusalalan kassassa tilanne on helpottanut ja kesätöiden myötä myös hakemusten määrä on puolittunut, mutta vain väliaikaisesti.

- Ensi talvena on vielä pikkusen enemmän työttömiä kuin viime talvena, mutta se ei tule enää sellaisena ryöppynä, että minä uskon, että ensi talvesta käsittelyn osalta selvitään ihan hyvin, uskoo Rakennusalan työttömyyskassa johtaja Seppo Niininen.

Viime vuonna ansioturvaa maksettiin yli miljardi euroa. Jos työttömyys kasvaa pelätyssä tahdissa, tänä vuonna summa ylittää puolitoista miljardia euroa. Ansioturvamaksuista kassojen osuus on 5,5 prosettia. Näillä näkymin rahat riittävät, mutta ensi vuonna jäsenmaksut nousevat.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 25.8.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.