Mainos

Työttömyyskassat varautuvat jo toiseen aaltoon

Työttömyyskassat etsivät nyt keinoja varautua lomautettujen ja työttömien määrän merkittävään kasvuun.

Vaikka talouden asiantuntijat arvioivat taantuman olevan jo taittumassa, työttömyyden ennustetaan jatkavan kasvua viiveellä. Asiasta kertoo TU:n verkkouutiset.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön (TYJ) puheenjohtaja Ranja Nenonen varoitteli tammikuun lopulla kassojen neuvottelupäivillä, että seuraavaksi päivärahahakemukset lisääntyvät palvelu- ja julkisella sektorilla.

Kassat ovat Nenosen mukaan saaneet purettua vanhat hakemusruuhkat, mutta nyt on kiire varautua ansioturvaa tarvitsevien toiseen aaltoon.

Viime vuonna hakemuksia tuli teollisuuden aloilta

Viime vuonna suoranainen hakemusten tsunami iski nimenomaan teollisuuden aloja edustaviin kassoihin.

Kassanjohtaja Marjatta Väisänen TU-kassasta kertoo, että hurjimpina aikoina viikossa kertyi jopa 800 uutta hakemusta. Vyörystä kuitenkin selvittiin urakoimalla ja värväämällä lisäväkeä muista kassoista.

– Yli puolet ansioturvaa viime vuonna saaneista toimihenkilöistä oli lomautettuja, Väisänen laskee.

Tammikuun lopulla Toimihenkilöiden työttömyyskassa käsitteli tämän vuoden ensimmäisellä viikolla saapuneita ansioturva- ja lomautuspäivärahahakemusia.

Vuodenvaihteen lakimuutokset työllistävät kassoja

Alkuvuodesta kassoja ovat työllistäneet myös erinäiset lakimuutokset, kun muun muassa työttömyysturvalain, työttömyyskassalain ja vuorotteluvapaata säätelevän lain pykäliin on tullut muutoksia.

Tavalliselle tallaajalle tärkein muutos on ensimmäistä kertaa päivärahalle päätyvien työssäoloehdon lyhentyminen: vuoden alusta viikkoja on tarvittu 34, kun työssäoloa piti aiemmin kartuttaa 43 viikkoa.

Missä viipyvät sähköiset palkkatiedot?

Helpotusta työttömien ja lomautettujen kassarumbaan toivotaan erityisesti sähköisen palvelun lisääntymisestä. Kassoissa odotellaankin palkka- ja muiden tietojen siirtämistä sähköiseen muotoon.

– Olemme odottaneet jo pitkään, ja tämän toivoisi toteutuvan lähitulevaisuudessa. Meillä on työttömyyskassoissa todella tarvetta kehittää sähköisiä toimintoja, TYJ:n Ranja Nenonen kertoo.

Suomen 32 palkansaajien työttömyyskassaa sekä kaksi yrittäjäkassaa ovat järjestäytyneet Työttömyyskassojen yhteisjärjestöön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.