Mainos

Työttömyyskassat: Jatkoa sovitellulle päivärahalle

Työttömyyskassojen mukaan mahdollisuus saada soviteltua työttömyyspäivärahaa kannustaisi tekemään sekä osa-aikaista että lyhytkestoista työtä.

Työttömyyskassat vaativat jatkoa sovitellulle päivärahalle.

Sadoilta osa-aikaista työtä tekeviltä loppuu vuodenvaihteessa oikeus soviteltuun ansiopäivärahaan, minkä jälkeen työntekoa ei enää koeta kannattavaksi. Jatkossa työttömyys olisi erilaisten kannustinloukkujen vuoksi houkuttelevampaa.

Mahdollisuus saada palkan lisäksi soviteltua työttömyyspäivärahaa kannustaisi ottamaan vastaan sekä osa-aikaista että lyhytkestoista työtä.

Työttömyyskassat katsovat, että mikäli uutta lakiesitystä ei saada aikaan, päivärahan loppuminen heikentää erityisesti naisvaltaisilla palvelualoilla työskentelevien asemaa. Vaikka ammattiliitot katsovat järjestelmän tukevan pätkätöitä teettäviä työnantajia yhteiskunnan varoilla, ne pitävät sen jatkamista tarpeellisena.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön puheenjohtaja Ranja Nenosen mukaan on täysin kohtuutonta, että työntekijöitä kannustetaan ennemmin työttömyyteen kuin edes vähäiseen työntekoon.

Järjestön vuosikokous perustelee nykyjärjestelmää myös sen edullisuudella. Osittaiseen ansiopäivärahaan kuluu vähemmän rahaa kuin täyteen päivärahaan. Suuri osa pätkätyöläisistä uhkaa siirtyä myös toimeentulotuen saajiksi.

Soviteltua päivärahaa tulisi kassojen mielestä maksaa vanhoilla ehdoilla vuoden 2006 loppuun. Siihen mennessä tulisi löytää pysyvä ratkaisu myös monimutkaiselle maksujärjestelmälle.

Uhka koskee yhä suurempaa joukkoa

Ongelmia on luvassa esimerkiksi palvelualojen ja kunta-alan kuten terveydenhuoltoalan työttömyyskassoille. Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla 54 prosenttia ansiopäivärahan saajista sai soviteltua päivärahaa.

Palvelualojen ammattiliitto on arvioinut myyjistä enää noin 40 prosenttia olevan kokoaikatyössä. Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Jukka Mattilan laskelmien mukaan pelkästään heidän kassastaan sovitellun päivärahan maksaminen loppuu yli 600 jäseneltä.

Nykyisen lain mukaan soviteltua päivärahaa voidaan maksaa enintään 36 kuukaudelta. Osa-aikaista työtä tekevällä on oikeus irtisanoutua työstään 36 kuukauden sovittelujakson täyttyessä ilman, että hän saa siitä työvoimatoimiston määräämää kolmen kuukauden karenssia. Karenssin puuttumisen katsotaan kannustavan pätkätöiden tekemiseen.

Sovitellun työttömyyspäivärahan enimmäisaika on väliaikaisilla lakimuutoksilla poistettu käytöstä. Yli 57-vuotiaat työttömyysturvan lisäpäiviin oikeutetut ovat saaneet soviteltua päivärahaa ilman enimmäisaikaa, mutta muille takarajan poisto pitää säätää erikseen.

Soviteltua päivärahaa maksetaan kuukausittain noin 14 000 osa-aikatyötä tekevälle. Työttömyyskassat maksoivat ansiopäivärahaa vuonna 2004 yhteensä 1,47 miljardia euroa, josta soviteltujen päivärahojen osuus oli 8,2 prosenttia.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö edustaa 40 suomalaista työttömyyskassaa, joilla on yli 1,9 miljoonaa jäsentä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.