Työpaikka helvetistä? Amerikkalaissivuston mukaan Amazonin automaattinen valvontajärjestelmä jakaa työntekijöille potkuja ja varoituksia kuin liukuhihnalta

Maailman rikkain pariskunta eroaa – vaimolle noin 32 miljardin euron arvosta Amazonin osakkeita 0:42
Video: Jeff ja MacKenzie Besos puhuvat muotimaailman käänteistä.

Yhdysvalloissa verkkojätti Amazonin työntekijöiden lähes epäinhimillisistä olosuhteista on keskusteltu useaan otteeseen.

Yhtiön on kerrottu muun muassa jakavan potkuja tiuhaa tahtia, mikäli varastotyöntekijä ei kykene täyttämään yhtiön asettamia äärimmäisen tiukkoja vaatimuksia.

Teknologiaan keskittyvän The Verge-sivuston mukaan potkujen jakelu liian matalan työtehon perusteella ovat huomattavasti yleisempiä kuin yleisesti on ymmärretty.

Julkaisun saamien asiakirjojen mukaan pelkästään eräästä Amazonin yksittäisestä laitoksesta potkittiin ulos satoja työntekijöitä kesän 2017 ja syksyn 2018 välisenä aikana.

Potkujen syynä on ollut riittämätön työteho. Tilastojen ja esimerkkilaitosten valossa Amazon saattaa erottaa vuosittain jopa 10 prosenttia työntekijöistään pelkästään työtehon perusteella.

Isoveli valvoo herkeämättä

The Vergen mukaan Amazon tarkkailee työntekijöitä pitkälti automatisoidun järjestelmän avulla, joka mittaa työtehoa ja antaa työntekijöille luokituksia. Myös varoitusten ja varsinaisten irtisanomisten antaminen on jätetty automaation vastuulle.

Amazon on todennut, että tarvittaessa esimiehet voivat pyörtää järjestelmän tekemät ratkaisut. Jotkin varastoissa työskentelevät ovat kertoneet välttävänsä esimerkiksi WC-käyntejä pysyäkseen tavoitteissa.

Jotkin varastotyöntekijät pakkaavat jopa satoja lähetyksiä tunnissa. Amazon on kertonut myös tarjoavansa koulutusta sellaisille työntekijöille, jotka eivät kykene täyttämään vaadittua suoritustasoa.

Lue myös:

    Uusimmat