Mainos

Työoikeuden professori: Työuupumus oikeuttaa palkalliseen sairauslomaan

Aamulehti kertoo Tampereen kaupungin lopettavan palkan maksun pelkän työuupumuksen takia sairauslomalle jääville. Lehden mukaan tuoreen käytännön mukaan sairauslomatodistuksessa pitää olla lisäksi merkittynä jokin muu peruste.

Pelkkä työuupumus kuitenkin riittää palkallisen sairausloman syyksi, sanoo Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.

- Tampereen kaupungin olisi hyvä tietää, että työtuomioistuin on käsitellyt tapauksia, ja antanut päätöksen, että sairauden kaltainen työuupumus on peruste sairauslomalle ja palkkaa on maksettava, sanoo professori Koskinen.

Jos työntekijä ja työnantaja lähtevät oikeuteen puimaan sitä, pitääkö työuupumuksen aiheuttamalta sairauslomalta maksaa palkkaa, työntekijä todennäköisesti voittaa.

- Oikeudessa käydään läpi millainen tilanne on ollut. Jos yksi lääkäri on henkilön tutkinut ja työuupumuksen todennut, niin työtuomioistuin yleensä luottaa lääkärin lausuntoon, selvittää Koskinen.

Toisaalta työnantaja ei myöskään tee virhettä siinä, jos hän pyytää työuupumuksen lisäksi toista syytä sairauslomalle.

- Työsopimuslain mukaan työnantajalla on oikeus pyytää luotettava selvitys, eli jos jokin muu syy kuin työuupumus on olemassa, siitä saa pyytää tarkempaa selvitystä. Ja jos työnantaja epäilee lääkärintodistusta, on tietysti aina oikeus pyytää toisen lääkärin arviota siitä asiasta, sanoo Koskinen.

Työoikeuden professorin näkemyksen mukaan työnantajan ei pitäisi astua liikaa lääkärin tontille - eli sanelemaan miten lääkärintodistukset pitäisi kirjoittaa.

- Keskeinen toimija lääkärinlausuntojen kirjoittamisessa on lääkäri, ja jos hän katsoo tilanteen menneen niin pahaksi, että työuupumus on tullut, ei työnantajan pidä lähteä lääkärintodistuksia kieltämään, sanoo Koskinen.

Koskinen muistuttaa, että työuupumuksen alle ei voi kuitenkaan laittaa kaikkia mahdollisia väsymistiloja.

- Mikä tahansa lievä työuupumus ei oikeuta palkalliseen sairauslomaan. Pitää selvittää minkä tasoisesta uupumuksesta on kyse.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.