Jääkiekon SM-liigan keskiviikkoinen päätös asettaa Jere Karalahti väliaikaiseen pelikieltoon on avannut sanaiset arkut ympäri Suomea. Torstaina Pelaajayhdistys paheksui liigan päätöstä muistuttamalla, ettei Karalahtea vastaan ole toistaiseksi nostettu syytettä eikä häntä ole tuomittu rangaistukseen lainvastaisesta toiminnasta.
Asiassa ovat vastakkain oikeus ammatinharjoittamiseen sekä yhdistymisvapaus ja sen sisältämät säännöt. Sekä oikeus työhön että yhdistymisvapaus on kirjattu perustuslakiin.
Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen uskoo, että jos kiista Karalahden pelikiellosta ajautuisi oikeusasteisiin asti, olisi SM-liigan asettama pelikielto vahvoilla.
- Ennustusten tekeminen on riskialtista. Jos asialla spekuloidaan, on melko selkeää, että puntari kääntyisi järjestön eduksi, Tiitinen arvioi.
- Meillä on yhdistysautonomia, ja yhdistykset määrittelevät millä säännöillä saa edustaa tai pelata. Karalahden epäilty toiminta ja pidätys todennäköisin syin on aika rankkaa toimintaa urheilueettisestä näkökulmasta. Karalahti on rikkonut kurinpitosääntöjä.
Tiitinen muistelee, ettei vastaavaa tapahtumaa ole urheilussa aikaisemmin tapahtunut.
- Viime vuosina on tullut muotiin vedota perusoikeuksiin. Mutta ei tämä ainutlaatuista ole. On tapauksia esimerkiksi merenkulusta, ilmailualalta, kiinteistömaailmasta ja lääkärimaailmasta, jossa työntekijä on asetettu osittaiseen tai kokonaan ammatinharjoittamiskieltoon, Tiitinen valottaa.
- Merenkulun ottokatselmuskiellossa ei ole päässyt merelle, jos on tupeksinut töissä.
(MTV3-STT)
Lue myös: