Mainos

Työnantajat karsastavat työntekijöidensä ehdokkaaksi lähtöä

Ehdokashankinnassa on näissä kuntavaaleissa törmätty ilmiöön, että työnantaja ei aina katso hyvällä työntekijän ehdokkaaksi lähtemistä.

Puoluekentällä puhutaan niin sanotusta venäläisestä vihjeestä, joka ei suoraan kiellä, mutta kehottaa harkitsemaan vakavasti ehdokkuutta.

– On annettu ymmärtää että parempi ettet lähde ehdokkaaksi urakehityksen kannalta, sanoo piirijohtaja Erkki Hänninen keskustan Keski-Pohjanmaan piiristä.

Monessa piiritoimistossa ilmiötä onkin hämmästelty.

– Pidän tätä ikävänä, koska kyllähän yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu myös yritysten toimialaan, eikä varmasti ole haitaksi, jos työntekijöitä on päätöksentekoelimissä, pohtii Hänninen.

Eniten ongelman on nähty vaivaavan pieniä yrityksiä, joissa poissaolot tuottavat ongelmia.

– On ollut ihan silmiinpistävä piirre, että on tullut selkeitä kieltoja, ettei meidän talosta voi nyt lähteä ehdokkaaksi, toteaa puheenjohtaja Aarne Heikkilä Seinäjoen Sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestöstä.

Yrittäjäjärjestöt kiistävät nihkeyden

Tiedossa on, että luottamustoimet vaativat yhä enemmän aikaa.

– Kunnalliset tehtävät ovat laajenneet moninkertaisesti. Muutos on ollut huikeaa, jos verrataan vaikkapa siihen, mitä oli olla 70-luvulla kunnallisissa luottamustehtävissä, sanoo Heikkilä.

Puolueista on oltu jo yhteydessä yrittäjäjärjestöihin asian tiimoilta.

– Olen käynyt keskusteluja ihan Helsingin tasoa myöten siitä, että siellä pantaisiin suosituksia, jotka eivät ainakaan kieltäisi ihmisiä lähtemästä ehdokkaaksi, sanoo Hänninen.

Yrittäjäjärjestöistä kiistetään jyrkästi työnantajien nihkeys yhteiskunnalliseen toimintaan.

– Ei tämä kyllä ole tullut esille missään vaiheessa. On tietysti erilaisia yrityksiä, joissa on erilaisia työtehtäviä. Esimerkiksi kuljetusalalla voi olla aika hankalaa, jos täytyy kesken työpäivän lähteä vaikkapa viidensadan kilometrin päästä kokoustamaan, mutta kyllä nämäkin ovat olleet soviteltavissa, vakuuttaa toimitusjohtaja Mervi Järkkälä Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry:stä.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 18.9.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.