Mainos

Tuttu herkku ehtii juhannuspöytiin - viileät säät vain parantaneet laatua

Kotimaisia mansikoita on saatavissa juhannusherkuksi. Marjoja on poimittu erityisesti Etelä-Suomen rannikkoseuduilta, mutta mansikoita on kypsynyt aina Savoa myöden.

– Viileä sää tosin aiheutti sen, että niitä ei tule ihan niin paljon kuin viikko sitten laskeskeltiin, sanoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitosta.

Kukkaron päälle kesäherkku vielä käy, sillä tällä hetkellä litrahinta torilla myytävälle mansikalle on 7-8 euroa. Kolean sään takia pääsato ei kuitenkaan ole vaarassa, sillä Salon mukaan viileys vain parantaa marjojen laatua.

– Jos on viileämpää, marja säilyy poiminnan jälkeen paremmin. Helteellähän on aina se ongelma, että mansikoiden sisälämpötila nousee korkeaksi. Silloin marjat eivät kestä niin hyvin kuljetusta ja myyntiä.

Pikkuhiljaa hellettä kuitenkin kaivattaisiin, jotta pääsadon kypsyminen saataisiin kunnolla alkuun. 

– Viljelijät toivoisivat nyt puolipoutaista ja lämmintä säätä päivin öin. Sadettakin pitäisi olla välillä. Silloin mansikkaa tulisi hyvää vauhtia myyntiin, Salo kuvaa.

Salon mukaan pääsadon sijoittumista on vaikea arvioida arvaamattoman sään takia. Joka tapauksessa sen alku siirtyy heinäkuulle.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.