Tutti puhtaaksi vanhemman suussa? Suomalaisasiantuntija tyrmää täysin

University College London -yliopiston immunologian professori Graham Rookin mukaan elimistöömme ei pääse enää elintärkeitä bakteereja, jotka ovat korvaamattomia toimivan immuunisysteemin kannalta.

Tämä johtuu Rookin mukaan länsimaissa pakkomielteestä puhtauteen.

Professori Rookin mukaan bakteerien aktiivinen vaihtaminen omien perheenjäsenten kanssa on yksinkertaisin tapa pitää kehon immuunisysteemi kunnossa. Tämä on hänen mielestään syytä aloittaa jo varhaislapsuudessa. 

– Jos vanhempi ryntää joka kerta sterilisoimaan vauvan suusta pudonneen tutin, lisää hän merkittävästi lapsen riskiä sairastua allergiaan tai ihottumaan. Kun tutti putoaa vauvalta, kannattaa vanhemman imaista sitä ja laittaa tutti takaisin pienokaisen suuhun, toteaa Rook The Daily Mail -lehdessä.

Netissä on käyty kommentista keskustelua ja kehotus on herättänyt paljon kysymyksiä.

– Tätä en allekirjoita ollenkaan! Vanhempi voi (imaisemalla tuttia) tartuttaa lapseen karies-bakteerin, eikä allergioilta suinkaan vältytä, Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen erikoistutkija Reija Klemetti painottaa.

Rook kehottaa myös hankkimaan koiran, koska se tuo kotiin erilaisia hyviä bakteereja, jotka leviävät perheenjäsenten kesken heidän halaillessa eläintä.

Ei ihan täyttä hölynpölyä

Rookin mielestä puhtaushysteria vaikuttaa ennen kaikkea ihmisen immuunisysteemin toimintaan. Jatkuva altistuminen erilaisille bakteereille aiheuttaa immuunisysteemille sen, että se tarvittaessa kytkeytyy pois päältä kokonaan eli ikään kuin ”oppii elämään” tärkeiden bakteerien kuten suolistobakteerien kanssa.

Rookin teoria ei ole THL:n Klemetin mielestä aivan täyttä hölynpölyä.

– Näkemyksellä on oikein hyvä pohja. Siinä mielessä olen samaa mieltä, että lasten kannattaa antaa sopivissa määrin altistua bakteereille, Klemetti myötäilee.

Molemmat kuitenkin painottavat, ettei liiallisuuksiin pidä kuitenkaan ryhtyä, vaan hygieniasta huolehtimisen on pysyttävä järjen rajoissa. 

– Erityisesti käsihygieniasta huolehtiminen on pienten lasten kanssa todella tärkeää ja niiden pienempienkin käsiä on ihan hyvä välillä pestä, Klemetti toteaa.

Suomessa ohjeet tuttipullojen puhdistukseen

Suomessa on olemassa tuttipullojen desinfiointiin viralliset ohjeet, joiden mukaan uudet pullot tulee aina keittää ennen käyttöönottoa. Ne tulee pestä aina käytön jälkeen ja keittää aina ennen uudelleen käyttöönottoa. 

– Nämä ovat ihan hyvät yleiset ohjeet, sillä emme tiedä perheiden hygienia- ja siisteystasosta, sanoo Klemetti.

Ohjeita on Klemetin mukaan hyvä noudattaa vastasyntyneiden, pienten vauvojen kanssa sekä etenkin ennenaikaisina syntyneiden vauvojen kanssa.

– Silloin hygienia on erityisen tärkeää. Mutta kun kyseessä on jo hieman isommat lapset, voi minun mielestäni ihan hyvin hieman joustaa näistä steriloinneista. Riittää kun pesee hyvin aina käytön jälkeen ja steriloi hieman harvemmin, Klemetti kehoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat