Mainos

Tutkimusalus Arandaa ahdisteli moderni venäläisalus

Tutkimusalus Arandaa ahdisteli syyskuun alussa venäläinen sota-alus, joka oli otettu käyttöön vasta viime vuonna. Kyseessä oli Steregushiy-luokan korvetti nimeltään Boikiy.  

Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan Markus Aarnion mukaan Boikiy on monitoimialus, joka kykenee ilma-, pinta- ja vedenalaistorjuntaan. Se toimii laajalti Itämeren alueella käyttäen tukikohtinaan sekä Pietaria että Kaliningradia.

Muun muassa Latvian puolustusvoimat on kertonut havainneensa Boikiy-aluksen aluevesiensä tuntumassa syyskuun lopussa ja toisen saman luokan aluksen noin viikkoa myöhemmin, tuolloin sukellusveneen kanssa.  

Mikäli korvetti oli suojelemassa sukellusveneen testausta, kuten Aarnio arveli jo eilen, kyseessä oli luultavasti Kilo-luokan sukellusvene. Näitä rakennetaan uutistoimisto Reutersin mukaan parhaillaan Pietarissa paitsi Venäjän omaan käyttöön myös Vietnamille myytäväksi. Kilo-sukellusveneet ovat tunnettuja hiljaisuudestaan.  

Sukellusveneitä testataan myös Gotlannin itäpuolella, jossa Arandaa syyskuussa häirittiin, koska Suomenlahden syvyys ei riitä testaamiseen, Aarnio kertoo. Pietarissa myös koulutetaan sukellusvenemiehistöjä.  
Itämerellä Venäjän aktiivisuus on lisääntynyt Aarnion arvion mukaan vain hieman.  

– Jos katsoo merivalvontakeskuksen tilastoja, niin merkittävää lisääntymistä liikenteessä ei ole tapahtunut. Luulen, että rakennushankkeisiin ja koetoimintaan liittyy tämä pieni aktiivisuuden lisääntyminen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.