Tutkimus: Tämä mittari paljastaa todellisen lihavuuden

Euroopan lihavuuskongressin tekemä tutkimus osoittaa, että esimerkiksi diabeteksen ja verenpaineongelmien riskin voi havaita painoindeksiäkin tehokkaammalla tavalla.

Tutkimus paljastaa, että mittaamalla vyötärönympäryksen ja pituuden suhteen voi havaita huomattavasti helpommin useita lihavuuteen liittyviä terveysriskejä.

Tutkijat pitävät uutta mittaustapaa parempana terveydelle haitallisten tulosten huomaamiseen. Vyötärön ja pituuden suhteen mittaus on erinomainen esimerkiksi diabeteksen, verenpainetaudin ja sydänvaivojen havaitsemiseen.

Painoindeksiä on jo vuosia kritisoitu sen antamien ristiriitaisten tulosten vuoksi. Jos esimerkiksi paljon salilla viihtyvä henkilö mittaa painoindeksinsä, tulos voi näyttää siltä että henkilö on ylipainoinen. Painoindeksi ei siis osaa erottaa kehon lihaksia ja rasvaa, vaan se mittaa koko kehon rasvapitoisuutta.

Vaihtoehtoisesti taas ne, joiden painoindeksi näyttäisi olevan normaalin rajoissa, saattavat pitää vyötäröllään huomaamatta tikittävää aikapommia.

Muistisääntö: Alle puolet omasta pituudesta

Vyötärönympäryksen ja pituuden suhteuttamalla voi huomata hyvin paljon tehokkaammin vatsan seudulle kertyneet rasvavarastot. Suuri vyötärönympärys nimittäin kielii siitä, että sisäelinten ympärille on kerääntynyt aimo annos rasvaa.

Korkeampi riski sairastua painoon liittyviin sairauksiin on miehillä, joiden vyötärönympärys on yli 100 senttimetriä. Naisten vastaava luku on 90 senttiä.

Kaikille vyötärönympäryksestään huolestuneille on olemassa hyvä ohjenuora taistelussa vyötäröläskiä vastaan: mitta on hyvä silloin, kun vyötärönympärys on vähemmän kuin puolet omasta pituudesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja