Tutkimus: Pelko maailman metsien häviämisestä saattaa olla turha

Tiedot yli 200 vuoden ajalta osoittavat, että monin paikoin maailmassa on siirrytty metsien häviämisestä metsäalan kasvuun.

Pelko maailman metsien häviämisestä saattaa olla turha. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on osoittanut, että itse asiassa puuston määrä lisääntyy yleisesti eräitä köyhiä maita lukuun ottamatta. Tämä herättää toiveita siitä, että metsien häviäminen olisi ennen pitkää päättymässä myös niissä.

Helsingin yliopiston professorin Pekka Kaupin vetämä ryhmä päätyi tähän tutkimalla aineistoja eri maista uudella tavalla. Tulokset julkaisi PNAS-tiedelehti.

Ilahduttavia esimerkkejä ovat kaksi väkirikkainta valtiota: Kiinassa metsäala kasvaa ja metsäbiomassa lisääntyy, ja Intiassakin on päästy tasapainotilanteeseen. Metsäala ja biomassa hupenevat kuitenkin yhä sellaisissa keskeisissä metsävaltioissa kuin Brasilia ja Indonesia.

- Kokonaistase metsän poistumisen ja lisääntymisen välillä maailmassa on edelleen negatiivinen. Tasapainotilanteen saavuttamiseen tarvittava aika riippuu ihmisten teoista, mutta jos hyvä kehitys saadaan voimistettua, voi tilanne mennä tasoihin 30 vuodessa, Kauppi arvioi.

Tutkijoiden laskentatapa ottaa huomioon metsäpinta-alan ohella myös puuston tilavuuden, biomassan ja ilmasta sidotun hiilidioksidin määrän. Soveltamalla käsitettä YK:n tilastoihin tutkijat totesivat, että biomassan määrä oli lisääntynyt viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana noin puolessa maailman 50 metsäisimmästä maasta.

Käännekohta saavutettu monin paikoin

Tiedot yli 200 vuoden ajalta osoittavat, että monin paikoin maailmassa on siirrytty metsien häviämisestä metsäalan kasvuun. Tutkijat puhuvat käännekohdasta. Se on heidän mukaansa jo tapahtunut maissa, joissa bruttokansantulo ylittää 4600 Yhdysvaltain dollaria asukasta kohden.

Kaupin mukaan keskeisin este käännekohtaan pääsemiselle on nopeasti kasvava köyhän väestön määrä: köyhät tarvitsevat polttopuuta ruuanlaittoon, myyvät puuta käteisen saamiseksi ja raivaavat metsiä ruokakasvien viljelyn tieltä.

Toisaalta paperin kierrätys ja sähköiseen viestintään siirtyminen vähentävät puutuotteiden kysyntää ja helpottavat käänteeseen pääsyä. Monissa maissa metsäalan kasvuun on vaikuttanut myös tehostunut maa- ja metsätalous. Kun satotaso kasvaa, maata tarvitaan vähemmän, ja viljelys- ja laidunmaata vapautuu metsälle.

Tutkijat ennustavat, että puolet teollisuuden puun tarpeesta saadaan vuonna 2025 viljelymetsistä ja vuonna 2050 vastaava osuus on jo kolme neljäsosaa. Nykyään istutusmetsistä saadaan kolmannes teollisuuden käyttämästä raakapuusta.

Asiantuntijaryhmän amerikkalaisjäsenen tohtori Paul E. Waggonerin mukaan käänne maailman metsien tilanteessa voi tuoda helpotuksen myös ilmaston muutoksen suhteen: hiilidioksidin määrä ilmakehässä ei ehkä nousekaan pelätyllä nopeudella.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Kiinan tiedeakatemia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat