Tutkimus paljasti CIA:n salaiset vankilat Euroopassa

Puolitoista vuotta kestänyt tutkimus näyttäisi vihdoin vahvistavan pitkään esillä olleet epäilyt CIA:n pidätyskeskuksista Euroopassa vuosina 2003-2005.

Eurooppa on kohahtanut tänään, sveitsiläisen poliitikon Dick Martyn julkaistua johtamansa Euroopan neuvoston tutkimusryhmän tulokset. Liki kaksi vuotta kestäneen tutkimuksen loppusaldo on tyly: Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla CIA:lla oli salaisia vankiloita Euroopassa ja useiden maiden poliittinen johto myös tiesi niistä.

Raportin mukaan CIA:lla oli salaisia vankiloita Puolassa ja Romaniassa. Sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat tekivät sopimuksen vankiloiden perustamisesta jo syksyllä 2001.

-Meillä on nyt riittävästi todisteita, jotka osoittavat, että CIA:n johtamia salaisia pidätyskeskuksia oli Euroopassa vuosina 2003-2005, erityisesti Puolassa ja Romaniassa, Martyn raportissa sanotaan.

Vankiloissa pidettiin CIA:n kaikkein tärkeimmiksi luokittelemia vankeja. Heidän joukossaan oli raportin mukaan muun muassa Khalid Sheikh Muhammad, joka on tunnustanut suunnitelleensa syyskuun 11. päivän terrori-iskut, joissa kuoli lähes 3000 ihmistä.

Vankeja kuulusteltiin "kehittyneillä tekniikoilla", millä yleensä tarkoitetaan kidutusta.

Romania ja Puola kiistävät

Raportin mukaan Puolan silloinen presidentti Aleksander Kwasniewski, kansallisesta turvallisuudesta vastaava Marek Siwiec, puolustusministeri Jerzy Szmajdzinski ja sotilastiedustelun johtaja Marek Dukaczewski tiesivät vankiloista ja heitä voidaan pitää niistä vastuullisina.

Puola on kiistänyt tuoreeltaan kaikki raportin tiedot.

-Martyn raportti on puhdasta poliittista fiktiota. Se on sekä ajan että rahan haaskuuta, Szmajdzinski ärähti uutistoimisto Reutersille.

Puolan ulkoministeriö totesi hieman maltillisemmin "Puolan pysyvän kannassaan. Puolassa ei ollut salaisia pidätyskeskuksia".

Romanian ulkoministeriö on samoilla linjoilla:

-Nykyinen raportti, kuten myös sitä edeltänyt vuonna 2006, ei edelleenkään esitä todisteita näiden syytösten vahvistamiseksi. Se nojautuu nimettömiin lähteisiin, joiden uskottavuutta ei voida arvioida.

Martyn raportti riittää kuitenkin Euroopan komissiolle, joka on kehottanut Romaniaa ja Puolaa aloittamaan nopeasti puolueettomat tutkimukset syytöksistä ja varmistamaan, että mahdolliset uhrit saavat korvauksia. Komission edustaja Friso Roscam Abbing toteaa komission olevan "erittäin huolissaan" raportista.

CIA:n edustaja Paul Gimigliano sanoi, ettei ole vielä nähnyt raporttia.

-Euroopasta on lähtenyt runsaasti perättömiä, CIA:ta ja terrorismin vastaista sotaa koskevia syytöksiä. Sitä paitsi, eurooppalaisten tulisi muistaa, että he ovat hyötyneet CIA:n rohkeasta ja laillisesta työstä jolla on tehty tyhjäksi terroristien juonia, Gimigliano muistutti.

Yhdysvaltain presidentti George Bush vahvisti syyskuussa, että CIA:lla on ollut salaisia pidätyskeskuksia ulkomailla. Hän ei kuitenkaan kertonut, missä ne sijaitsivat.

Milanon CIA-oikeudenkäynti keskeytettiin

Milanolainen oikeusistuin on keskeyttänyt CIA-agenttien oikeudenkäynnin heti sen alettua. Oikeudessa piti käsitellä terroristiepäillyn sieppausta vuonna 2003. Egyptiläinen imaami Hassan Mustafa Osama Nasr siepattiin Italiassa ja vietiin Egyptiin, missä häntä omien sanojensa mukaan kidutettiin.

Syyttäjät vaativat rangaistusta kaikkiaan 26 amerikkalaiselle, joista valtaosan otaksutaan olevan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n palveluksessa. Syytettyjen joukossa ovat muun muassa CIA:n Rooman- ja Milanon-toimistojen entiset päälliköt. Lisäksi syytettynä on italialaisia agentteja.

Oikeudessa oli paikalla vain yksi italialainen agentti, joka kiisti kaikki syytteet. Tämän jälkeen tuomari keskeytti oikeudenkäynnin, jota jatketaan 18. kesäkuuta.

Keskeytyksen syynä oli se, että tuomari haluaa ensin Italian korkeimman oikeuden päätöksen puolustuksen nostamaan juttuun, jonka mukaan syyttäjät rikkoivat salassapitolakeja hankkiessaan todisteita italialaisia agentteja vastaan salakuuntelun avulla.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se aio luovuttaa kansalaisiaan oikeudenkäyntiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat