Tutkimus: Näitä asioita asunnonostajat himoitsevat!

Suomalaisten asuntotoiveet eroavat melkoisesti asuinpaikkakunnan mukaan. Pääkaupunkiseudulla asunnonostajille tärkeätä on säilytystilojen määrä sekä parveke. Pienemmissä kaupungeissa ostajat etsivät yhdessä tasossa olevaa asuntoa, josta on löydyttävä sauna.

Asunnon myyjän kannalta ei ole samantekevää, missä päin Suomea asunto sijaitsee, sen verran isoja eroja löytyy ostajien toiveissa paikkakuntien välillä. Tammikuisen kyselytutkimuksen mukaan pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa asuntotoiveissa painottuu saunan tärkeys, ja lisäksi moni toivoo, että asunto olisi yhdessä tasossa. Isommissa kaupungeissa tärkeysjärjestys on toinen.

Tiedot käyvät ilmi SKV Kiinteistövälityksen tammikuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Juuri nyt on kysyntää sekä pienille asunnoille että keskihintaisille omakoti- ja rivitaloasunnoille.

– Pääkaupunkiseudulta asuntoa etsivät painottavat selkeästi enemmän säilytystilojen tärkeyttä, ja myös parveke oli tutkimuksen mukaan monelle ehdoton edellytys, kertoo toimitusjohtaja Mikko Parikka SKV Kiinteistövälityksestä.

Ensimmäisiä rajauksia ostajien valinnoissa asettaa yleensä asunnon sijainti ja koko sekä luonnollisesti hintaluokka. Seuraavaksi aletaan tarkastella kiinteistön kuntoa. Hieman vanhempien asuntojen putki-, ikkuna- ja julkisivuremonttien aikataulu kiinnostaa ostajia.

– Kauppa käy erittäin hyvin niissä yhtiöissä, joissa isot remontit ovat jo takanapäin. Remonttien lisäksi ostajaa kiinnostavat tietenkin myös hoitovastikkeen suuruus ja tontin omistuspohja, sanoo Parikka.

Älä tuhlaa remonttiin liikaa

Parempikuntoista huoneistoa on helpompi myydä, mutta liian suuria summia ei remonttiin kannata sijoittaa. Stailaukseen riittää muutama satanen, ja vaikka olisi remontin tarvetta, ei rahaa kannata käyttää kuin enintään pari tuhatta euroa.

– Asuntokauppa on myös mielikuvien myymistä, joten stailaus kannattaa. Ja mikäli esimerkiksi säilytystilaa on liian vähän, uudet vaatekaapit saattavat hyvinkin nopeuttaa asunnon myyntiä, sanoo Parikka.

Lämmitysmuoto kiinnostaa energiatodistusta enemmän

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka tärkeää ostajille on asunnon ekologisuus. Joka kolmas ilmoitti pitävänsä ekologisuutta erittäin tai melko tärkeänä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, ettei se ole ostokriteerinä niin tärkeä.

– Ihmiset ovat kiinnostuneempia asunnon lämmitysmuodosta. Tällä hetkellä ostetaan mielellään asuntoja, joita lämmitetään maalämmöllä tai esimerkiksi pelleteillä. Öljy- ja sähkölämmitystä karsastetaan.

Asuntoesittelyissä ei Parikan mukaan juuri kysellä energiatodistusta, vaikka eri talojen vertailu olisi helpompaa sen avulla. Voi olla, etteivät ihmiset vielä osaa hyödyntää energiatodistusta asuntojen ekologisuuden vertailussa.

– Energiatodistukseen kannattaisi tutustua, vaikka toisaalta lähes samat asiat löytyvät isännöitsijätodistuksesta. Ja kertoohan hoitovastikkeen suuruuskin aika paljon siitä, minkä verran energiaa kuluu.

Sijoittajat ovat liikkeellä

Markkinatilanne on tällä hetkellä keskihintaisten rivitalojen ja omakotitalojen kohdalla erittäin hyvä. Lisäksi pieniä asuntoja ostetaan nopealla aikataululla, mikä kertoo myös siitä, että sijoittajat ovat aktiivisesti liikkeellä. Hintaseurantapalvelun mukaan tammi- ja helmikuu olivat tänä vuonna kymmenisen prosenttia hiljaisempia kuin viime vuonna, mutta maaliskuu on ollut jo selvästi parempi asuntokauppojen määrän suhteen.

– Ja kannattaa huomioida se, että hinnat ovat koko ajan pitäneet pintansa, eivätkä myyntiajat ole juurikaan pidemmät kuin hyvinä aikoina, summaa Parikka.

Deski/ MTV3


Katso kilpailu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja