Tutkimus: Näissä elintarvikkeissa suurin tukehtumisvaara lapsille

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan kovat karamellit aiheuttavat eniten tukehtumisia 0–14-vuotiaille lapsille.

Pediatrics-lehdessäjulkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin lasten tukehtumiseen liittyviä ensiapukäyntejä vuosien 2001 ja 2009 välillä.

Tutkimusaikana 0–14-vuotiaiden tukehtumistapauksia oli ensiavussa kaikkiaan yli 100 000, vuosittain tukehtumisen takia lapsia vietiin ensiapuun noin 12 000 kertaa.

Ruoka oli aiheuttajana suurimmassa osassa (noin 59,5 prosentissa) tukehtumistapauksista.

Suurin osa lapsista selvisi tapaturmistaan pelkällä ensiapuvisiitillä. Noin kymmenen prosenttia tapauksista johti kuitenkin sairaalareissuun.

Yli kolmannes tukehtumistapauksista sattui alle yksivuotiaille, tapausten keski-ikä oli 4,5 vuotta.

Ruoat, jotka aiheuttivat eniten tukehtumistapauksia vaihtelivat kuitenkin eri ikäluokissa johtuen lasten erilaisista ruokailutavoista.

Tutkimus keskittyi ainoastaan niin sanottuihin läheltä piti tilanteisiin, tutkimuksessa ei huomioitu tapauksia, joista oli aiheutunut tukehtumiskuolema.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) mukaan maassa kuolee joka vuosi noin 57 lasta ruoasta aiheutuneeseen tukehtumiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat