Mainos

Tutkimus: Miesten mielen toiminta heikkenee aikaisemmin kuin naisten

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan joka kuudennen yli seitsemänkymppisen kognitiiviset kyvyt ovat heikentyneet. Heistä 60 prosenttia on miehiä, kertoo Tiede.fi.

Tulosten perusteella naisten kivinen tie dementiaan saattaa olla suorempi kuin miesten, mutta alkaa myöhemmällä iällä. Miesten dementia taas kehittyy vuosien varrella, vähitellen.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui vajaat 2 000 mieleltään tervettä 70–89-vuotiasta miestä ja naista. Osallistujille tehtiin neurologisia ja neuropsykologisia testejä, jotka mittasivat kognitiivisia toimintoja kuten muistia, kielellisiä kykyjä ja hahmottamista.

Tutkimukset paljastivat kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen 330 osallistujalla eli noin yhdellä kuudesta. Tapaukset eivät kuitenkaan jakautuneet tasaisesti, vaan niistä peräti 60 prosenttia todettiin miehillä. Lisäksi korkea ikä, geneettinen dementiataipumus ja vähäinen koulutus ennustivat tapauksia.

Useimpien heikentymä oli tyyppiä, johon kuuluu muistiongelmia, mikä viittaa etenkin Alzheimerin taudin kehittymiseen. Miehiä ei ole todettu aikaisemmin herkemmiksi mielentoimintojen heikentymille.

MTV3/Helmi

Lähde: Tiede.fi, Uutispalvelu Duodecim ja Neurology

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.