Tutkimus: Koiravalinta paljastaa yllättäviä asioita omistajasta

Usein sanotaan, että koira ja omistaja muistuttavat toisiaan ulkoisesti. Brittitutkimuksen mukaan koirarodun valinta kertoo myös ihmisen persoonallisuudesta yllättävän paljon.

Brittiläisistä koiranomistajista tehdyssä tutkimuksessa paljastui, että ihmiset valitsevat koirarodun, joka heijastelee heidän omaa persoonaansa. Osa valinnoista oli jo ennalta tiedossa - esimerkiksi labradorinnoutajan omistaja on usein ystävällinen ja bulldogin omistaja kova tekemään töitä ja vastuullinen - mutta tutkimuksen mukaan osa valinnoista on yllättäviä.

Esimerkiksi julkkisten suosimat "käsilaukkurodut" kuten chihuahuat ja muut sylikoirat ovat älykkäiden ihmisten lemmikkejä. Vaatteisiin ja koruihin puettu julkkiksen pikkukoira ei välttämättä ensimmäiseksi tuo mieleen luovaa ja älykästä omistajaa, mutta tutkimuksen mukaan he ovat avoimimpia ja luovimpia koiranomistajia.

– Muistattakoon, että esimerkiksi Isaac Newtonilla oli pikkuinen pomeranian-rotuinen koira. Sitä oli helppo pitää mukana, joten Newtonille jäi aikaa miettiä muita asioita, tutkimuksessa kerrotaan.

Kaikkein ulospäinsuuntautuneet ihmiset valitsevat kaverikseen corgin, joka on tullut tunnetuksi Iso-Britannian kuningattaren suosikkirotuna.

Metsästyskoirat, kuten kettukoirat ja beaglet, ovat tunnettuja temperamentistaan, mutta tässä tapauksessa omistaja on usein koiransa vastakohta; rauhallinen ja johdonmukainen.

Spanielin omistajat ovat usein älykkäitä, mukautuvaisia ja tunnollisia.

Mukautuvaisimmat ihmiset valitsevat rinnalleen jonkinlaisen työkoiran, esimerkiksi tanskandogin.

Tutkijat tulkitsevat tuloksia niin, että ihmiset valitsevat koiran samoilla kriteereillä kuin puolison - sen pitää olla omaan luonteeseen ja elämäntapaan sopiva, jotta suhde voi kestää. Tutkijoiden mukaan koiran ja omistajan yhteensopivuutta pitäisi miettiä nykyistä enemmän, jotta ongelmatilanteilta ja hylätyiltä lemmikeiltä vältyttäisiin.

Tutkimukseen haastateltiin noin 2000 ihmistä. Siitä kertoo brittilehti Daily Mail.

Onko tutkimuksen tuloksissa perää? Kerro mielipiteesiMTV3 Uutisten Facebook-ryhmässä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja