Tutkijat jäljittävät Kiinassa uutta eläimistä peräisin olevaa virusta – tartuttanut jo useita kymmeniä ihmisiä

Tutkijat jäljittävät Itä-Kiinassa uutta, eläimistä peräisin olevaa virusta, joka on tartuttanut jo ainakin useita kymmeniä ihmisiä.

BBC:n mukaan Langya henipavirusta (LayV) löydettiin 35 potilaalta Shandongin ja Henanin maakunnissa Kiinassa.

Oireena viruksen saanneilla oli kuumetta, väsymystä ja yskää. Heidän uskotaan saaneen viruksen eläimiltä. Toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että LayV voi tarttua ihmisten välityksellä.

Tutkijat havaitsivat virusta pääasiassa päästäisissä ja päästäisten tyyppisissä nisäkkäissä.

Uudesta viruslöydöstä kerrottiin kiinalaisten, singaporelaisten ja australialaisten tutkijoiden kirjoittamassa kirjeessä. Kirje julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä tässä kuussa.

Yksi tutkijoista, Wang Linfa, totesi Kiinan valtiolliselle Global Times -lehdelle, että tähän mennessä löydetyt LayV-tapaukset eivät ole olleet kuolemaan johtavia tai kovin vakavia.

Wangin mukaan on kuitenkin syytä olla valppaana, sillä monilla luonnossa esiintyvillä viruksilla on arvaamattomia seurauksia, kun ne tarttuvat ihmisiin.

Tutkijoiden mukaan LayV:tä löydettiin 27 prosentista testatuista päästäisistä. Tämä antaa tutkijoiden mukaan viitteitä siihen, että myyrän ja päästäisen kaltaiset nisäkkäät voivat olla viruksen luonnollisia varastoja. Myös joistakin koirista ja vuohista saatiin positiivinen testitulos.

Zoonoosivirukset yleistyvät

LayV on henipavirustyyppi, joka kuuluu zoonoosiviruksiin. Nämä voivat siirtä eläimistä ihmisiin. Zoonoosivirukset ovat hyvin yleisiä. Ne ovat olleet paljon esillä julkisessa keskustelussa Covid-pandemian seurauksena.

Yhdistyneet Kansakunnat on aiemmin varoittanut, että zoonoosiviruksista aiheutuvia tauteja tulee esiintymään maailmasta entistä enemmän. Syynä on villieläinten lisääntynyt hyväksikäyttö sekä ilmastonmuutos.

1:29
Aiheuttavatko eläinperäiset virukset tulevaisuudessa yhä useammin tartunta-aaltoja?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja