Tutkijat huijasivat hyttysiä pistämään rokotteita ihmisiin: Veripeijaisten jälkeen koehenkilön käsi aivan rakkuloilla

Tutkijat ovat valjastaneet hyttyslauman pistämään kokeellista malariarokotetta ihmisiin.

Vapaaehtoiset joutuivat pitämään kättään laatikossa, jossa oli 200 hyttystä. Tästä alkoivat hyttysten veripeijaiset.

– Minun koko käsivarteni turposi ja meni rakkuloille, kertoo kokeeseen osallistunut Carolina Reid yhdysvaltalaisella NPR verkkosivuilla.

Pisteliäs koe toistettiin Reidille peräti viisi kertaa.

Voit katsoa kokeen aiheuttaman seurauksen Reidin kädelle NPR:n sivuilta.

Turvonneeseen käteensä Reid sai palkkiona 4100 dollarin setelitukun.

Washingtonin yliopiston tutkija, tohtori Sean Murphy kertoo, että kokeessa hyttysiä käytettiin pienien rokoteruiskujen tavoin. Itikat levittivät malariaa aiheuttavia Plasmodium-alkueläimiä, joita oli muokattu CRISPR-menetelmällä geneettisesti siten, että ne eivät aiheuttaneet sairastumista. Keho kuitenkin muodostaa vasta-aineita heikennettyä vihollista vastaan.

Kokeen tarkoituksena ei ole, että hyttysten avulla alettaisiin levittää malariarokotuksia. Hyttysiä käytettiin ruiskuina, koska ne muutenkin levittävät malariaa. Lisäksi piikillä annettavan testin kehittäminen olisi tullut kalliimmaksi.

Hyttysten suorittaman rokotuksen jälkeen koehenkilöt altistettiin varsinaiselle malarialle. Neljästätoista koehenkilöstä seitsemän sai malarian. Toisille seitsemälle rokotteen suoja kesti vain muutamia kuukausia.

Reid olisi halunnut jatkaa kokeissa, mutta tartuntansa takia tämä ei onnistunut. Hän sai lääkettä malariaan, jonka jälkeen hänet passitettiin kotiinsa.

Testin lopputulos ei siis täysin vakuuttanut, mutta tutkijat uskovat, että kyseinen tekniikka tulee jonakin päivänä huomattavasti tehokkaammaksi suojaamaan taudilta.

Reid kertoo osallistuneensa koehenkilönä myös lintuinfluenssarokotuksiin, sekä koronarokotustutkimukseen.


Lue myös:

    Uusimmat