Tutkija selvitti: Tästäkö jalkafetissi johtuu?

Sinkkuelämää-sarjassakin se nähtiin: kauniita kenkiä himoitseva Charlotte joutui jalkojaan palvovan kenkämyyjän ihailun kohteeksi. Jalkafetissi on monille tuttu juttu, mutta mistä siinä todellisuudessa on kyse?

Selvitysten mukaan jalkafetissi on yksi yleisimpiä fetissejä, kertoo lifeslittlemysteries.com. Jalat ovat himotuimpia ruumiinosia, jos intiimialueita ei oteta huomioon. Erään selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa kaikista vartalonalueisiin liittyvien esineiden ja asioiden fetisseistä keskittyy kenkiin ja sukkiin!

Muun muassa seksuaalisuusviittauksistaan tuttu psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud uskoi jalkojen kiehtovan ihmisiä, koska niiden muoto muistuttaa penistä. Neurotiedemies VilanayarRamachandran Kalifornian yliopistosta kuitenkin uskoo, että on löytänyt tieteellisemmän selityksen.

Kyse on viallisista kytkennöistä?

Ramachandran tutki sellaisia aivotoiminnan häiriöitä, jotka johtavat niin sanottuihin haamutuntemuksiin amputoinnin kokeneilla potilailla. Nämä potilaat uskoivat tuntevansa edelleen poistetun raajansa ja pystyvänsä myös liikuttelemaan sitä.

Selvityksissään Ramachandran havaitsi, että aaveraajasta kärsivien potilaiden aivot eivät olleet onnistuneet poistamaan amputoitua raajaa aivojen "kartasta", joka määrittää kehonkuvan. Tässäkään ei vielä ollut kaikki: yllättävää kyllä osa potilaista koki aaveraajansa jopa eroottisena!

Jo aiemmin on havaittu, että raajoihin ja intiimialueisiin liitetyt alueet ovat aivojen muodostamassa "kehon kartassa" lähekkäin. Ramachandran havaitsi saman asian ja tuli siihen tulokseen, että aaveraajan eroottisuus johtuu pieleen menneistä kytkennöistä.

Mies kirjoitti teoksessaan Phantoms in the Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind, että jopa meillä "normaaleiksi" kutsutuilla ihmisillä voi olla aivojen muodostamassa kartassa erhe, joka saa meidät nauttimaan varpaiden imeskelystä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva:

Lue myös:

    Uusimmat