Tutkija: Ruusus-jutulla vaikutusta myös keskustan imagoon

Pääministerin morsian kirjasta eilen annettu oikeuden päätöstä pidetään monella taholla merkittävänä.

Samaa mieltä on Huomenta Suomessa vieraillut Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund.

- Ennen ei ole poliitikkojen yksityiselämään ihan tällä tavoin puututtu. Tässä vedetään sitä rajaa, ja oikeuspäätös on tukemassa sitä, että tietynlainen yksityisyys kuuluu myös valtiomiehille.

Hovioikeus tuomitsi eilen Vanhasen entisen naisystävän Susan Ruususen ja Pääministerin morsian -kirjan kustantajan Kari Ojalan sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

MTV:n vaaliasiantuntijanakin toiminut Grönlund sanoo, että lähes kaksi vuotta sitten alkanut Ruusus-juttu on langettanut tietyn varjon Vanhasen ylle.

- Siinä ruodittiin hänen yksityiselämäänsä, mutta mielestäni hän hoiti sen tyylikkäästi ja valtiomiesmäisesti.

Grönlund uskoo, että Matti Vanhasen yksityiselämän esillä olo on varmasti vaikuttanut myös hänen puolueensa keskustan imagoon.

Kokoomus ottaa pesäeroa

Kuntavaalien jälkeen monenlaiset mielipidemittaukset ovat povanneet keskustalle ja SDP:lle laskevia kannatuslukuja. Kokoomus näyttää ottavan pesäeroa näihin kahteen puolueeseen.

- Kokoomuksella on ymmärrystä siitä, miten kansalaisten poliittisiin vaikutushaluihin ja politiikkaan osallistumiseen vaikutetaan. Eurovaaleissa, joissa äänestysvilkkaus on ollut alhainen, korostuu kokoomuksen kaula, sillä kokoomus on perinteisesti menestynyt eurovaaleissa muita puolueita paremmin.

Grönlund kuitenkin painottaa, että samansuuntaisia, kokoomukselle suotuisia tuloksia on kuitenkin myös muissa kuin eurovaaleihin liittyvissä gallupeissa.

- Erityisen huolestuttavaa tämä on oppositiopuolue SDP:lle, jonka perinteisten mallien mukaan pitäisi nyt hyötyä talouslamasta ja oppositioasemastaan.

Mikäli keskusta jälleen häviää eurovaalit, on myös sen puheenjohtaja Matti Vanhasella varmasti paineita, sanoo tutkimusjohtaja Grönlund.

- Puolueen sisällä on paineita häntä kohtaan, sillä kyllä keskustan pitäisi pyrkiä säilyttämään nykyiset neljä paikkaansa europarlamentissa.

"Poliitikot liian konsensushakuisia"

Åbo Akademin tutkimusjohtaja Grönlund sanoo, että johtavien poliitikkojen välillä on ja tulee olemaan entistä enemmän jännitteitä.

Hän viittaa muun muassa riitoihin Suomen ehdokkaasta EU-komissaariksi. Grönlund kuitenkin korostaa, että värikäs kielenkäyttö kuuluu politiikkaan.

- Mielestäni Suomessa ollaan hieman liian konsensushakuisia. Sitten vielä ihmetellään, kun kansalaiset eivät osallistu politiikkaan. Siihen osallistutaan silloin kun koetaan, että siellä todella on erilaisia näkemyksiä. On hieman liioiteltua pyydellä koko ajan anteeksi, sanoo Grönlund.

Lue myös:

    Uusimmat