Mainos

Tutkija: Kanervan tuomiolla pelotevaikutus

Yhteiskuntatieteiden tohtori Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta uskoo, että nyt käräjäoikeudessa annetut Nova-tuomiot tulevat näkymään tulevaisuudessa pelotteena.

– Mikäli tuomiot pysyvät tämänsuuruisina, pelotevaikutus tulee olemaan merkittävä ja yhtenäinen viesti siitä, että tällainen ei ole hyväksyttävää. Kun ihmiset alkavat laajemmin ymmärtää, että tällaiset kytkökset voivat olla ongelmallisia, niiden perään aletaan kysellä ja niistä aletaan antamaan vinkkejä poliisille tai lehdistölle.

Koikkalainen on korruptiota käsittelevän "Näin valta ostetaan" -kirjan toinen kirjoittaja.

Suomella on ollut perinteisesti hyvä maine maana, jossa ei juuri esiinny korruptiota. Koikkalainen pitää positiivisena sitä, että Nova-tapauksessa nähtiin taustalla ollut laajempi kuvio.

– Aikaisemmat lahjusjutut ovat olleet huomattavasti pienempiä, kuten esimerkiksi Juhantalon koplaus. Lisäksi on ollut näitä yksittäisiä kahvintarjoamisepisodeja, mutta laajempaa etujen yhteenkytkeytymistä ei aikaisemmin ole saatu esille.

– Tämänpäiväisten tuomioiden jälkeen muitakin vastaavia tapauksia saatetaan nähdä vähän herkemmin. Meillähän on ollut viimeaikoina uutisissa tapauksia, joissa raha liikkuu toiseen suuntaan ja asuntoja toiseen tai sitten on tarjottu muita rahallisia etuja, Koikkalainen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.