Mainos

Tutkija: Brittipoliitikon surma voi vaikuttaa Brexit-äänestykseen

Brittipoliitikko Jo Coxin surma voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin Brexit-äänestyksessä, sanoo brittipolitiikan asiantuntija, yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.  

– Tämä on ollut iso shokki monille. Voi olla, että ajatellaan, että Britannian eron kannatus lisäisi kaaosta ja epätietoisuutta, hän sanoo. 

Britanniassa on keskeytetty Brexit-kampanjointi eilisen ja tämän päivän ajaksi kunnioituksesta vainajaa kohtaan. Äänestys järjestetään ensi viikolla.  

Poliittinen väkivalta Britanniassa on verrattain harvinaista, joten surma on ravistellut koko Britanniaa.  

Suonpään mukaan Britannian poliittinen ilmapiiri on - kuten muuallakin Euroopassa - kiristynyt pakolaiskriisin ja talousongelmien takia.   

– Voi olla, että murha ei silti liity laajemmin poliittiseen kulttuuriin. Mutta tässä ajassa on paljon poliittista vastakkainasettelua.  

Työväenpuolueen edustaja Cox surmattiin eilen. Poliisi on pidättänyt epäillyn tekijän ja tutkii, oliko surman motiivi mahdollisesti poliittinen. 

Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tekoaan ennen "Britannia ensin". Briteissä toimii samanniminen äärioikeistolainen liike. Cox oli puhunut julkisesti liikettä vastaan.

3:16

Aseen teko-ohjeet äärioikeistolaiselta ryhmältä

41-vuotias Cox joutui hyökkäyksen kohteeksi omassa vaalipiirissään Birstallissa Yorkshiressa, kun hän oli tulossa ulos kirjastosta, jossa oli ollut tapaamassa äänestäjiään. 

Silminnäkijöiden mukaan Coxia sekä ammuttiin että puukotettiin. Hänet kiidätettiin tapahtumapaikalta sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Epäillystä miehestä liikkuneiden tietojen mukaan hän olisi kärsinyt mielenterveysongelmista. Epäilty oli myös kiinnostunut äärioikeistolaisista ajatuksista, sanoo yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Southern Poverty Law Center. 

Järjestön mukaan epäilty oli hankkinut yli 600 dollarin arvosta yhdysvaltalaisen uusnatsiryhmän National Alliancen tekstejä. Teksteissä annettiin ohjeita käsiaseen rakentamiseen.

Cox oli avustustyön veteraani, joka ennen parlamenttiin nousuaan työskenteli muun muassa avustusjärjestö Oxfamin palveluksessa. Hän oli myös naisten oikeuksien näkyvä puolestapuhuja ja kahden pienen lapsen äiti.  

– Seuraava luku perheemme elämässä tulee olemaan vaikeampi ja kivuliaampi. Siinä on vähemmän iloa ja rakkautta, hänen miehensä Brendan Cox kirjoitti julkaisemassaan tekstissä.  

Cox kehotti ihmisiä yhdistymään vaikean tapahtuman edessä. 

– Meidän pitää yhdistyä taistelemaan sitä vihaa vastaan, joka tappoi hänet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.