Mainos

EU varautuu ei-äänten voittoon Britanniassa

2:12

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan tämän verran on ilmiselvää: Britannian ero EU:sta heikentäisi selvästi molempia osapuolia. Lisäksi suhteissa olisi edessä epävarmuuden ja poliittisen välitilan aika, jonka Tusk arvioi kestävän seitsemän vuotta.

– Vaikka me voisimme toteuttaa alle vuodessa Britannialle EU:ssa uuden pysyvän ratkaisun, jonka (pääministeri) David Cameron neuvotteli, Tusk kuvasi mielestään parempaa vaihtoehtoa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja presidentti Sauli Niinistön torstaina tavanneen Tuskin mukaan vieläkin tärkeämpää olisi tajuta brexitin laajemmat geopoliittiset seuraukset, joita on "täysin mahdotonta ennustaa".

– Historia on opettanut, että meidät on aina voitettu, kun olemme olleen jakaantuneita - ja että voitimme aina, kun pysyimme yhtenäisinä, historiaa pääaineenaan opiskellut Tusk luennoi Kesärannan lehdistötilaisuudessa.

Tuskin mukaan EU:n ja koko läntisen yhteisön pysyminen koossa olisi tärkeää niin unionin kumppaneiden kuin vastustajienkin takia. 

Toiveikkuus koetuksella

Tusk myönsi, että Britannian kansan mielipidettä on kunnioitettava ja ulkopuolisten mahdollisuudet vaikuttaa äänestystulokseen ovat rajalliset. Arvioita EU-eron järjettömyydestä ei kuitenkaan tarvinnut etsiä Tuskin kommenteista rivien välistä. 

Hänen mukaansa Britannia päättäisi erota juuri silloin, kun brittien ajatukset EU:n kehittämisestä ovat saaneet enemmän vastakaikua eri puolilla Eurooppaa.

– Britannia on saavuttanut EU:ssa avainvaltion aseman, jonka ääntä kunnioitetaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan aiemmin, Tusk muistutti.

– Voin rehellisesti sanoa, että se (brexit) olisi valtava virhe niin meidän kuin heidän kannalta.

Tusk myönsi, että toiveikkuuden säilyttäminen on Britannian tuoreiden mielipidekyselyiden valossa käynyt vaikeammaksi.

– Mutta tilanne on vielä 50-50. Kaikki on mahdollista. 

2:01

Valmiina myös pahimpaan

Tusk luottaa 27 jäsenen EU:n selviävän hengissä myös brexitistä, vaikka hinnasta tulee kova. Aivan ensiksi täytyy varmistaa asianmukaiset menettelytavat, jotka tulevat eteen äänestyksen jälkeisellä viikolla EU:n huippukokouksessa. Tästä Tusk kertoi keskustelleensa myös Sipilän kanssa 

– Meidän täytyy olla hienovaraisia, koska olemme vielä neuvotteluvaiheessa. Mutta voin vakuuttaa, että olemme valmiina, Tusk sanoi.

Hänen mukaansa EU aikoo olla hyvin jämpti brexit-voiton poliittisten ja oikeudellisten seurauksien suhteen.

Tusk ja Sipilä keskustelivat myös muista polttavista EU-aiheista kuten maahanmuutosta, Venäjästä ja taloudesta. Sipilä kertoi EU-vieraan antaneen Suomelle kehuja kilpailukykysopimuksen aikaansaamisesta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.