Mainos

Turvaneuvoston köydenveto Syyriasta jatkuu

Venäjän presidentti Vladimir Putin on lupautunut yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa Syyrian kriisin ratkaisemiseksi, kerrotaan Valkoisesta talosta. Yhteistyön laadusta ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa.

Putin keskusteli tänään puhelimessa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa Syyriasta. Obama otti yhteyttä Putiniin sen jälkeen, kun alkoi näyttää ilmeiseltä, että Syyria on luisumassa sisällissotaan.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat molemmat jäseniä YK:n turvaneuvostossa, jolta odotetaan ripeitä toimia Syyrian tilanteen rauhoittamiseksi. Venäjän on epäilty käyttävän veto-oikeutta neuvoston kokouksessa ja torppaavan suunnitelmat Syyrian presidentille asetettavista rangaistuksista. Rangaistukset ovat keskeinen osa Kofi Annanin laatimaa Syyrian rauhansuunnitelmaa.

Venäjä puolestaan on laatinut oman ehdotuksensa turvaneuvoston päätöslauselmaksi. Venäjän ehdotuksessa sen neuvostoaikainen tukikohta Damaskoskessa jätettäisiin rauhaan. Myös YK:n tarkkailijoiden oleskelua Syyriassa pidennettäisiin kolmella kuukaudella.

Turvaneuvoston läntiset jäsenmaat eivät ole hyväksyneet Venäjän ehdotusta.

Paineet Syyrian hallitusta kohtaan kasvavat

Yhdysvallat lisäsi eilen painetta Syyrian hallituksen suuntaan jäädyttämällä 12 syyrialaisministerin varallisuuden.

Yhdysvallat oli jo entuudestaan jäädyttänyt sadan hallitukseen linkittyvän tahon omaisuuden. Tähän asti Syyrian väkivaltaisuuksiin sekaantuneet ovat pitkälti välttyneet rangaistuksilta.

Aktivistien mukaan Syyrian verisessä kansannousussa on tähän mennessä kuollut 17 000 ihmistä. Viime päivinä taistelut ovat keskittyneet erityisesti Damaskokseen.

Syyrian naapurimaan Jordanian kuningas Abdullah ilmaisi tänään huolensa Syyrian hallituksen kemiallisten aseiden joutumisesta vääriin käsiin. Abdullahin mukaan terroristijärjestö al-Qaida vaikuttaa Syyriassa, ja on mahdollista, että se saattaisi päästä käsiksi aseisiin.

Abdullah vastustaa sotilaallista väliintuloa Syyriassa. Tosin hän sanoo olevansa valmis harkitsemaan tilannetta uudelleen, jos al-Assad ottaa kemialliset aseet käyttöön.

(MTV3 - AFP - REUTERS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.