Mainos

Turvallisuusneuvosto äänestää Iran-lauselmasta

Päätöslauselmalla pyritään painostamaan Irania luopumaan ydinohjelmastaan. Lauselmassa muun muassa kehotetaan kaikkia maita kieltämään tiettyjen laitteiden ja niiden osien vienti Iraniin.

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää tänään Irania koskevasta päätöslauselmasta. Päätöslauselmalla pyritään painostamaan Irania lopettamaan uraanin rikastaminen ja luopumaan ydinohjelmastaan.

Päätöslauselmaluonnoksessa kehotetaan kaikkia maita myös kieltämään ydinteknologian vieminen Iraniin. Siinä vaaditaan myös eräiden iranilaisyhtiöiden ja viranomaisten varojen jäädyttämistä.

Alun perin päätöslauselmasta piti äänestää jo eilen, mutta Venäjän vastustus lykkäsi päätöstä. Pikaisen päätöksen kannalla olivat Ranska, Britannia ja Saksa.

Iranilaisten ehdotettu matkustuskielto pois

Ranska, Britannia ja Saksa poistivat jo keskiviikkona luonnoksesta kohdan, jossa vaadittiin ydinohjelmassa mukana olevien viranomaisten matkustuskieltoa. Venäjä vastusti kiellon määräämistä.

Päätöslauselmaa on rukattu myös monella muulla tavalla niin, että Venäjä ja Kiina saataisiin sen taakse. Ranskan mukaan teksti lähettää silti edelleen "selkeän viestin" Iranille.

- Olemme ottaneet kaikkien vaatimukset huomioon. Uskomme, että olemme lähellä tasapainoa, vakuuttaa Ranskan ulkoministeriön tiedottaja Jean-Baptiste Mattei.

Iranin mukaan maan ydinohjelma on tarkoitettu vain energiantuotantoon eikä Iran aio luopua siitä. Päätöslauselmasta äänestetään illalla Suomen aikaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.