Turkki perui ruotsalaisministerin vierailun – syynä mielenilmaus Tukholmassa, jossa äärioikeistopoliitikko uhannut polttaa Koraanin

Turkki on perunut Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin vierailun. Syynä on Tukholmaan suunniteltu Turkin vastainen mielenilmaus. Vierailun peruuntumisesta kertoo Turkin puolustusministeri Hulusi Akar.

Jonson vahvisti torstaina yleisradioyhtiö SVT:lle, että hänet on kutsuttu vierailulle Turkin pääkaupunkiin Ankaraan.

Turkki on tuimistunut siitä, että äärioikeistopoliitikolle on annettu lupa osoittaa tänään mieltään Turkin Tukholman-suurlähetystön edessä.

Jonsonin vierailun oli määrä tapahtua ensi viikon perjantaina. Akarin omien sanojen mukaan Jonsonin vierailu on nykytilanteessa menettänyt merkityksensä ja Turkki on täten perunut sen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vierailun tavoitteena olisi ollut setviä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, jota Turkki on vastustanut

Diplomaattilähteen mukaan Turkki on kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Tukholmaan suunnitellun mielenilmauksen vuoksi.

Äärioikeistopoliitikko uhkaa polttaa jälleen Koraanin

Islaminvastaisilla toimillaan Ruotsissa viime vuonna kohauttanut ruotsalais-tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan on kertonut aikeistaan polttaa muslimien pyhän kirjan Koraanin lauantaisessa mielenilmauksessaan.

Turkki on kuvaillut Paludanin suunnitelmaa viharikokseksi ja vaatii Ruotsin edustajaa tuomitsemaan sen.

Koraanin polttamisesta jo aiemminkin tunnetun Paludanin vierailut poikivat viime vuoden pääsiäisenä mellakointia Örebrossa ja levottomuuksia myös useilla muilla paikkakunnilla.

Ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan Tukholmaan on tälle päivälle suunnitteilla useita Turkkiin ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiin liittyviä mielenosoituksia. Kaupunkiin on suunnitteilla mittavaa poliisivalvontaa, minkä lisäksi isoa osaa kaupungin keskustasta aiotaan valvoa lennokein.

TT:n mukaan Paludan on saanut Tukholman poliisilta luvan järjestää julkisen kokoontumisen Turkin suurlähetystön edessä yhdeltä iltapäivällä, eli Suomen aikaa kello kahdelta.

Turkki perui vastikään myös Vanhasen vierailun

Turkki perui aiemmin myös eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) ja Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin matkan Turkkiin. Matkan oli määrä alkaa maanantai-iltana.

Puhemiesten matka peruttiin sen jälkeen, kun Erdogania esittävä nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle. Ruotsin syyttäjänviraston edustaja kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle, ettei nuken riiputtaminen anna aihetta rikostutkinnalle eikä tapauksesta aloiteta esitutkintaa.

Turkki kutsui Ruotsin suurlähettilään puhutteluun myös nukke-episodin vuoksi.

Turkki on jarruttanut sekä Ruotsin että Suomen Nato-jäsenyyttä, ja maan hallinto on esittänyt jäsenyyksien ratifioinnille hakuprosessin mittaan erinäisiä ehtoja. Turkki on muun muassa vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä, mutta Turkin vaatimat lukumäärät ovat vaihdelleet.

MTV Uutiset Live 16.1.2023: Näin Turkin retoriikka on koventunut Nato-prosessin aikana

Näin Turkin retoriikka on koventunut Nato-prosessin aikana 6:41

21.1.2023 kello 10.54, juttua on päivitetty kauttaaltaan sekä selvennetty otsikkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat