Turkin rajalle kohosi nelimetrinen aita – pakenevat afganistanilaiset epätoivoisina: "Antakaa meille apua"

Turkki tiukensi maa-rajansa valvontaa afgaanipakolaisten takia 2:14
Talebanit raiskaavat ja pahoinpitelevät naisia, kertovat Afganistanista pakenevat.

Turkki on tiukentanut maa-rajansa valvontaa afgaanipakolaisten takia. Rajalle on rakennettu neljä metriä korkea teräsverkko-aita estämään pakolaisten pääsy Iranin puolelta Turkkiin. Turkin presidentti haluaa uuden pakolaissopimuksen EU:n kanssa.

Afganistanilaiset ovat jo useita viikkoja ennen nyt käynnissä olevia evakuointeja paenneet Talebanin taistelijoita Afganistanin naapurimaihin. Useimmilla päämääränä on päästä Iranin ja Turkin kautta Eurooppaan.

Turkki on ilmoittanut sulkevansa rajansa – uusilla pakolaisilla ei ole enää mahdollisuutta päästä rajasta yli.

– Talebanit raiskaavat ja pahoinpitelevät naisia, raiskaamisen jälkeen he tappavat heidät. He teloittavat miehet. Ei voi olla mitään pahempaa kuin tämä. Olemme niin väsyneitä, emme halua mennä takaisin. Antakaa meille apua täällä, me emme halua lähteä pois, sanoo Afganistanista pakeneva Morsal Mousawi.

– En missään tapauksessa halua mennä takaisin. Ei ole mitään mahdollisuutta, että palaisimme, se on mahdotonta. Jos menisimme, mitä me tekisimme, se on mahdotonta. He tappaisivat meidät, sanoo Sayed Fahim Mousawi.

Eurooppa ei halua vuoden 2015 pakolaistulvan toistuvan ja myös Turkki on saanut mittansa täyteen eri puolilta kriisialueita Turkkiin paenneista ihmisistä. Jo muutama kuukausi sitten afgaanipakolaisten määrän selvästi kasvettua, Turkki alkoi rakentaa  rajamuuria ja teräsverkkoaitaa Iranin vastaiselle rajalleen. Aitaa on valmiina jo 300 km.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi eilen, että Turkki ei ole mikään Euroopan pakolaisleiri. Hän haluaa EU:n kanssa uuden pakolaissopimuksen.

Kahden vuoden päässä Turkissa on parlamenttivaalit ja Edroganin on tiukennettava linjaansa, kansalaiset ovat tyytymättömiä kasvaviin pakolaismääriin.

Afgaanipakolaisille raja pysyy toistaiseksi kiinni. 

Lue myös:

    Uusimmat