Tupakointikiellosta raivostunut mies puukotti kahta vartijaa Iisalmessa – tuomittiin kuuden vuoden vankeuteen

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi maanantaina vankeuteen miehen, joka puukotti kahta vartijaa kaupassa Iisalmessa elokuussa.

Ensimmäinen vartija kielsi miestä tupakoimasta sisällä, jolloin mies iski häntä useita kertoja puukolla. Kun toinen vartija tuli hätiin, mies puukotti myös häntä.

Ensimmäistä vartijaa kohti mies puukotti viisi kertaa, ja kolme lyönneistä osui mieheen. Yksi iskuista osui vartijaa kylkeen, missä on elintärkeitä elimiä.

Todistajan mukaan lyönnit olivat raivokkaita. Tekijällä oli käytössään 9 senttimetrin terällä varustettu puukko.

Toista vartijaa mies puukotti samalla teräaseella kolme kertaa. Yksi lyönneistä osui vartijaa alavatsan alueelle. Todistaja kertoi pistotyylisten lyöntien olleen raivokkaita ja voimakkaita.

Tuhansien eurojen korvaukset

Oikeus katsoi, että mies syyllistyi kahteen tapon yritykseen. Asiassa ei tullut ilmi näyttöä siitä, että miehen tarkoituksena olisi ollut tappaa vartijat. Oikeuden mukaan miehen täytyi kuitenkin ymmärtää, että vartijoiden kuolema oli hänen menettelynsä varsin todennäköinen seuraus.

Mies määrättiin korvaamaan ensimmäiselle vartijalle kivusta ja särystä 4 500 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 3 500 euroa ja kärsimyksestä 5 000 euroa korvauksia. Lisäksi mies määrättiin maksamaan korvauksia uhrin ansionmenetyksistä ja turmeltuneista vaatteista.

Tekijä määrättiin maksamaan toiselle vartijalle kivusta ja särystä 5 500 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 3 000 euroa ja kärsimyksestä 5 000 euroa korvauksia. Mies määrättiin myös maksamaan korvauksia uhrin ansionmenetyksistä  yli 3 000 euroa ja turmeltuneista vaatteista.

Mies tuomittiin myös törkeästä pahoinpitelystä erillisessä tapauksessa, jossa hän iski tuntemaansa miestä kaksi kertaa puukolla reiteen Iisalmen rautatieasemalla viime toukokuussa.

Miro Olavi Montonen, 22, sai kuuden vuoden vankeustuomion. Rangaistus sisältää viisi kuukautta jäännösrangaistusta aiemmasta tuomiosta, sillä mies oli tekojen aikaan ehdonalaisessa vapaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat