Tuore ministeri Hanna Sarkkinen: "Kyllä tässä opittavaa on" – ulkonäköön liittyvä palaute sai luopumaan rastoista

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ensimmäistä vuorokauttaan ministerinä 8:11
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ensimmäistä vuorokauttaan ministerinä

Sosiaali- ja terveysministeriksi tiistaina noussut Hanna Sarkkinen (vas.) ennakoi, että ministerin tehtävässä riittää opeteltavaa.

Aiemmin kansanedustajana toiminut Sarkkinen sanoi MTV:n Uutisaamussa vieraillessaan, että ministerin tehtävä on heti kättelyssä osoittautunut kansanedustajan työtä kiireisemmäksi ja vastuullisemmaksi. 

– Ensimmäinen vuorokausi on osoittanut sen, että kyllä tässä aika paljon tehtävää ja opittavaakin on. Myös oma arki muuttuu aika paljon. Vielä on epäselvää, millaiseksi arki ja elämä tästä muodostuvat.

Toista kauttaan kansanedustajana toimiva Sarkkinen nousi sosiaali- ja terveysministeriksi vasemmistoliiton ministerikierron myötä. Aiempi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) jatkaa kansanedustajana. 

Työhyvinvointi huolettaa

Sarkkisen mukaan hänen ensimmäisiä tehtäviään ministerinä ovat sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman perhevapaauudistuksen sekä parlamentaarisen työryhmän valmisteleman sosiaaliturvauudistuksen edistäminen.

– Perhevapaauudistus tulee heti syksyllä eteen. Lisäksi toivon, että pääsisimme etenemään sosiaaliturvauudistuksessa, vaikka kyseessä onkin yli vaalikausien ulottuva hanke.

Sarkkisen mukaan hän aikoo sosiaali- ja terveysministerinä ajaa vasemmistoliitolle tärkeiden arvojen mukaista politiikkaa, kuten eriarvoisuuden vähentämistä.

– Tietenkin katson maailmaa tiettyjen linssien läpi. Itselleni tärkeitä asioita ovat ihmisten välinen tasa-arvo, heikoimmista huolta pitäminen sekä tuloerojen kaventaminen. Näiden läpi maailmaa ja päätettäviä asioita katselen.

Suomalaisten työssä jaksaminen huolettaa Sarkkista. 

– Mielenterveydelliset syyt ovat suurin ennenaikaisten eläköitymisten syy. Työterveydessä tulisi paremmin huomioida työssä jaksaminen ja ennalta ehkäistä uupumista. 

Hiuksista satelee palautetta

Oulusta kotoisin oleva Sarkkinen on toisen kauden kansanedustaja. Jo ennen ministerin pestiään Sarkkinen sanoo joutuneensa opettelemaan sietämään kansalaisilta tulevaa palautetta.

– Näyttää olevan niin, että jos politiikassa on toimijoina nuoria ja erityisesti nuoria naisia, niin ulkonäköön liittyviin asioihin kiiinnitetään valitettavan paljon huomiota. Toivoisin mielummin saavani puheisiin kuin ulkonäköön liittyvää palautetta.

Sarkkisen sai aiemmin hiuksistaan huomattavasti palautetta ja luopui muun muassa siksi rastoistaan.

– Kyllästyin siihen, että ihmiset kiinnittivät niin paljon huomiota ulkonäkööni. Hiukset tuntuvat kiinnostavan, eikä ole kauaakaan siitä, kun sain sähköpostia siitä, että hiukset ovat rasvaiset tai epäsiistit.

Sarkkinen sanoo ihmettelevänsä sitä, miten ihmiset näkevät vaivaa lähettääkseen esimerkiksi sähköpostitse palautetta hiuksiin tai pukeutumiseen liittyen.

– Ihmiset kiinnittävät huomiota eri asioihin. Toivoisin, että fokus säilyisi sisällössä.

Lue myös:

    Uusimmat