Tuoksuja, joilla on tarkoitus – näin aromaterapia toimii kauneustuotteissa

Aromaterapia ja sen hyödyntäminen kauneustuotteissa ovat tulevaisuuden trendejä, mutta mitä hyötyä tuoksuista on?

Eräs tulevan kesän ja vuoden kauneustrendeistä on tutulta kuulostava, mutta usein vieraaksi jäänyt aromaterapia. Pinnalla on varsinkin aromaterapian hyödyntäminen kauneustuotteissa.

JuttaCarpelan Carpelan Cosmeticsista uskoo, että mielialaan vaikuttava kosmetiikka ja aromaterapiaa hyödyntävät tuotteet ovat pian "in".

– Tarkoitan tällä sellaista omaa tuoteryhmää, jossa yhdistetään onnellisuuden tunteita kosmetiikkaan. Kun käytät seerumia tai voidetta, niin se jollakin tavalla vaikuttaa myös henkisellä tasolla, kun hengität eteerisiä öljyjä, Carpelan sanoo.


"Aromaterapia" sanana kuulostaa suitsuketikkuihin liittyvältä new age -meiningiltä. Kosmetologi ja Mary Cohr - kouluttaja UllaHonkio kuitenkin särkee illuusion ja vakuuttaa, että aromaterapiaa voidaan käyttää kosmeettisena hoitomuotona.

– Voidaan tehdä ihan kokonaisvaltaisia hierontoja, tai voidaan lisätä eteerisiä öljyjä kasvojenhoitotuotteisiin. Nyt haetaan sellaisia niin sanottuja puhtaampia, luonnollisempia hoitotuotteita. Ja parabeenittömiä tuotteita. Kuluttajat ovat nykyään hyvin tietoisia ja halutaan saada hyvää, luonnollista hoitoa, Honkio kuvaa.

Laventeli rauhoittaa mieltä ja ihoa

Carpelan peräänkuuluttaa tuotteita, joiden aromaterapisella osalla on jokin tarkoitus. Pelkkä mukava tuoksu ei siis riitä.

– En hae tällä sellaista, että ostetaan kaunis tuote, jolle on valtavat odotukset, joka tuoksuu hyvältä ja joka saa meidät hyvälle tuulelle. Etsin sellaista oikeaa tuotetta, jossa on oikeaa funktiota. Tällaisia tuotteita on markkinoilla, ja tämä on ala, joka varmaankin kasvaa, Carpelan kuvaa.

Carpelanin mukaan olisi esimerkiksi mahdollista herättää tuotteen feromoneilla vastakkaisen sukupuolen kiinnostus.


Honkion mukaan kauneustuotteissa voidaan käyttää eteerisiä öljyjä esimerkiksi laventelista, rosmariinista ja greipistä. Öljyillä on jokaisella oma vaikutuksensa.

– Laventeli rauhoittaa mieltä ja myös yhtä lailla ihoa. Rosmariini taas on tällainen stimuloiva, sitä käytetään paljon anti age -tuotteissa, että saadaan energisoitua ihoa. Greippiä ja mandariinia käytetään aika paljon vartalonhoitopuolella, niillä on nestettä poistavia ja myös energisoivia vaikutuksia, Honkio kuvaa.

– Näin saadaan hyvällä tavalla hoidettua sekä ihoa että mieltä. Tuoksumaailman kautta saadaan vaikutuksia, ja kun tuotetta levitetään iholle, niin eteeriset öljyt löytyvät 20 minuuttia levittämisen jälkeen pintaverenkierrosta.

Tee itse hajuvetesi!

Aromaterapiasta hajuvesien maailmaan: miltä kuulostaisi itse sekoitettu hajuvesi? Carpelanin mukaan tee se itse -kosmetiikka nostaa tulevaisuudessa päätään.

– Tämä ei nyt tarkoita sitä, että te, jotka myytte kosmetiikkaa, lopetatte tähän. Tee se itse -hääräily ja "homing" on tosi muodikasta. Tehdään hilloja ja keitetään itse mehuja, ja kosmetiikassa on tämä sama trendi nyt tulossa, Jutta Carpelan kuvailee.


Kotikosmetiikan raaka-aineet täytyy luonnollisesti löytää jostakin. Monille ovat tuttuja avokado- ja kurkkunaamiot, joihin löytyy ohjeita jokaisesta naistenlehdestä. Vaikka luonnonkosmetiikkakeskustelu on ollut meneillään jo kauan, Carpelanin mukaan luonnosta saatavat raaka-aineet eivät välttämättä riitä, vaan kosmetiikan valmistaja voi tarjota kuluttajalle muunkinlaisia aineksia.

– Vähän samalla tavalla kuin nykyisin voidaan ostaa kakkupohjapussi valmiina kaupasta. Tällaisia, mihin olen törmännyt, ovat tee se itse -tuoksut: kuluttajalle myydään pakkauksia, joilla hän voi itse valmistaa oman, henkilökohtaisen tuoksunsa, Carpelan kuvaa.

Carpelan on kohdannut esimerkiksi naamiopohjia ja pakkauksia, joissa luonnonöljyjä voi itse yhdistää voiteisiin.

– Tämä on nyt sellaista uutta, mitä haistelen maailmalta, ja mitä koen että naapurimaassamme rupeaa jo näkymään, Carpelan sanoo.


Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Maria Aarnio, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat