Mainos

Tunnelmaa lyhdyillä ja kynttilöillä

Syksyn lähestyessä kotia muokataan viihtyisäksi pesäksi, jossa vietetään taas enemmän aikaa. Upeilla kynttilöillä ja lyhdyillä saa näyttäviä yksityiskohtia sisustukseen sekä sisällä että ulkona. Kutsuva valo johdattaa kotiin ja kutsuu vieraat peremmälle.

Kynttilät ovat koko elämämme juhlien kirjossa mukana, ja ne luovat eri tilanteisiin tarvittavaa tunnelmaa. Sadepäivän harmautta ja pimeyttä häivytetään koristevaloin, ja mitä romanttinen illallinen olisikaan ilman kynttilöin valaistua pöytää.

Lämpöä ja valoa – itselle tai lahjaksi

Kynttilä lumoaa, luo tunnelmaa ja antaa lämpöä. Lyhty on myös hauska lisä juhlahetkiin ja erinomainen tunnelman tuoja itsensä hemmotteluun. Kynttilänvalolla, lyhdyillä ja tuoksuilla on helppo täydentää sisustusta. Suomalainen kynttilätaide on erittäin korkeatasoista ja monimuotoista. Esimerkiksi Maria Drockila Oy:n kynttilämallien muotokieli ja väri saavat inspiraationsa suomalaisesta luonnosta, ympäröivistä ihmisistä ja juhlasta arjen keskellä.

Kynttilöitä voi polttaa kaikkina vuodenaikoina, mutta alkusyksyn illoissa niitä kaipaa aivan erityisesti. Lyhdyn tai tuikkukynttilöiden valo kajastaa kauniisti iltahämärässä tuoden väriä ja tunnelmaa sisälle, parvekkeelle ja puutarhaan. Tuikkujen ja lyhtyjen valo saa myös mielen rauhoittumaan.

Lyhty- ja kynttilävalikoima on laajentunut viime vuosina, ja tarjolla on hyvin erilaisia malleja, värejä ja kokoja. Suuret lyhdyt ovat nyt huippusuosittuja. Kookkaiden kaappilyhtyjen sisälle asetellaan kynttilöiden lisäksi myös kukkia, pehmoesineitä, kirjoja ja muita sisustustarvikkeita.

Kuulaat illat saavat taianomaisen lisän lyhdyistä, joiden avulla voi sisustaa kodin lisäksi portaikot, portinpielet, pergolat ja huvimajat. Pentikin Tuuli-malliston tummat ja vaaleat lyhdyt ovat uutta syksyn mallistoa, joka on myynnissä elokuun alusta lähtien.

Tunnelmaa sisätiloihin

Puisilla lyhdyillä luodaan vanhanajan tunnelmaa, kun taas urbaanimpaa henkeä saadaan aikaan ruostumattomalla teräksellä ja lasilla. Valkoiset lyhdyt sopivat vaikkapa romantiikan ystäville, värikkäät lyhdyt taas piristävät ja luovat reipasta särmikkyyttä.

Erikorkuiset kynttilät luovat sisustukseen vaihtelua. Pitkät antiikkikynttilät heijastavat lämmintä valoa pöydässä kasvoille, matalat kynttilät antavat ympärilleen eloisia varjoja.

Yksilöllisyyttä ja sisustukseen sopivaa teemaa voi hakea erikoiskynttilöillä. Perinteisten kynttilöiden tarjontaa täydentävät käsintehdyt kynttilät ja esimerkiksi mehiläisvaha- ja soijakynttilät.

Kodin eri huoneisiin löytyy hillityn hempeitä ja myös dramaattisia värejä. Ikean tuikkujen uudet, syksyä enteilevät värit piristävät. Mausteisen aromaattiset ja hedelmäiset tuoksut kirkastavat aisteja hemmotteluhetkeen – kookos, kaneli, meripihka, vanilja, sypressi, oliivi, appelsiini tai persikka tuovat tuulahduksen maailmalta kotiin. Tuoksuherkille löytyvät myös omat tunnelmanluojansa.

Kynttiläsomisteita ja koristeita

Kynttiläsomisteiden avulla saa piristettyä tavallisen kynttilän ilmettä. Alustoja on matalista metalli-, keramiikka- tai lasilautasista ja vadeista perinteisiin kynttilänjalkoihin tai tuikkukynttiläkruunuihin ja tuikkukippoihin. Kynttilöiden ilmettä voi muuttaa myös erilaisilla manseteilla.

Iittalan Aalto-sarjan maljat ja astiat antavat mahdollisuuksia asetelmiin. Lasimaljojen pohjalle voi asetella hiekkaa, kiviä tai simpukoita. Pienet tuikut purppura-alustalla heijastavat loppukesän lämpöä. Laakean lasimaljan voi myös täyttää vedellä ja asetella pinnalle kellukynttilöitä.

Lyhtyjä parvekkeelle ja puutarhaan

Lyhdyt ja ulkokynttilät antavat lämmintä valoa parvekkeelle ja puutarhaan. Niitä voi yhdistellä keskenään ja asetella ne pieniksi ryhmiksi rappusille, kivien keskelle tai vaikkapa kaivon kannelle, jos sellainen löytyy omasta pihasta. Lyhtyjä voi ripustaa puiden ja pensaiden oksille, terassille tai ikkunaan. Lyhdyillä voi luoda myös upean valokäytävän pihatien varteen.

Suosittuja ovat myös kasvien keskelle, maahan upotetavat rautaiset tangot, joiden taivutetusta päästä voi ripustaa lyhdyn roikkumaan.

Itämaisessa tyylissä erilaiset lyhdyt, vesiastiat ja kivitornit tuovat puutarhaan muistoja menneiltä ajoilta. Erikoisia esineitä kannattaa käyttää maltillisesti ja harkita tarkkaan jokaisen esineen paikat, jottei lopputulos näytä sekavalta ja tyylittömältä.

Itämaiset Indiskan lyhdyt esimerkiksi sopivat piristämään yksittäin, mutta ovat myös näyttäviä ryhminä esimerkiksi terassilla, jossa värit pääsevät hehkumaan iltahämärässä syvän mausteisina.

Sisustamisen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomioita materiaaleihin, ripustuspaikkaan ja palamattomaan alustaan. Hyvässä lyhdyssä kynttilää on turvallista polttaa. Kynttiläryhmissä kynttilöiden väliin pitäisi myös jättää riittävä turvaväli. Vetoisassa paikassa kynttilä palaa epätasaisesti ja huonosti. Auringonvalossa kynttilä taas saattaa haalistua tai jopa sulaa.

Hehkuva kynttilä pitää tunnelman lämpimänä kesän kääntyessä syksyyn. Pienillä ja tärkeillä tunnelmatekijöillä luodaan ystävällinen ja kutsuva ilmapiiri ¬– sydämen lämpöä silmille ja mielelle.

Teksti : Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Pentik (Tuuli-mallisto myynnissä elokuun alusta lähtien, Lehti-lyhty ja Trend-malli ovat basic-tuotteita), Maria Drockila, Ikea, Iittala, Indiska

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.