Mainos

Tulliylitarkastaja viinatuonnista: Harvan perheessä on häitä koko ajan

Matkustajien ulkomailta rahtaaman alkoholin tuontimäärä on pienentynyt ensi kertaa vuosiin. Tulli uskoo kesällä käyttöön otettujen ohjetasojen vaikuttavan viinarallikansaan.

Ohjetasot alkoholin tuontiin

olutta 110 litraa

viinejä 90 litraa (sisältää kuohuviinit ja käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

välituotteita 20 litraa (esim. vermutit ja sherryt)

etyylialkoholit 10 litraa (esim. väkevät juomat)

Suomi otti viime kesänä käyttöön EU:ssa jo vuonna 1993 voimaan tulleen valmisteverodirektiivin ohjetasot. Ohjetasot tarkoittavat sitä alkoholin litramäärää, jonka voi enimmillään tuoda verotta ulkomailta omaan käyttöönsä tai lahjaksi. Suomen tulli alkoi kesällä kysellä suurien juomalastien tulijoilta käyttätarkoitusta.

- Matkustajatuonnin laskeva määrä johtuu ensinnäkin siitä, että viime vuonna laivayhtiöt eivät enää saaneet luovuttaa alkoholia matkustajille satamassa, vaan se piti tuoda itse laivalta pois. Toisaalta kesällä voimaan tulleet ohjetasot on käsitetty rajoituksiksi, vaikka ne eivät sitä ole oikeastaan. Matkustajia on liikkunut entiseen malliin, tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoi aamun Huomenta Suomessa.

Alkoholin tuontimäärän pienentymisestä kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

- Tuontirajoituksia ei ole eikä matkustajan tarvitse tehdä tulliin mitään ilmoituksia, mutta jos ohjetaso ylittyy ja tullivirkailija kysyy, mihin käyttöön ylimenevä osuus on tarkoitettu, se pitää kertoa.

Tarinoita on moneen lähtöön.

- Emme me jokaisen pullon ja olutlaatikon perässä voi juosta, siihen ei ole resursseja. Luotettava selostus tai sitten kysymme jälkikäteen selvitystä. Harvassa perheessä on häitä yhtenään.

Raitolahden mukaan suuri alkoholilasti voidaan takavarikoida jo satamassa, harvemmin jälkeenpäin. Ellei sitten sitä lastia jälleenmyydä.

Tehovalvontaa satamissa

Tänään alkaa Omaan käyttöön -kampanja, jossa on mukana tullin lisäksi valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, oikeusministeriö, poliisi sekä Terveyden ja hyvinvointilaitos.

Lisäksi poiisi valvoo tehostetusti laivamatkustajien alkoholintuontia Helsingin satamissa parin viikon ajan, etenkin tuontia Tallinnasta.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja