Mainos

Tulli: Perhojen sidontaan käytetty uhanalaisten eläinten karvoja

Tulli tutkii uhanalaisten eläinten kauppaan liittyvää rikosvyyhteä. Esitutkinnassa ovat verkkokaupassa myytävät tuotteet, joissa on uhanalaisten eläinten osia, karvoja, höyheniä ja sulkia.

Tutkinnan kohteena ovat kymmenkunta perhokalastustarvikkeita myyvää yritystä eri puolilta Suomea. Syyteharkintaan tapauksista siirtyy noin viisi.

Epäilys koskee uhanalaisista eläimistä peräisin olevien eläinten osien laitonta kauppaa, sillä niiden kansainvälinen kauppa, eli kaikki vienti ja tuonti, on luvanvaraista. EU:n sisäisessä kaupassa vaaditaan lajista riippuen joko myyntilupa tai alkuperäselvitys.

– Perhojen sidontaan käytetään usein luvanvaraisten eläinten osia, kuten viidakkokukkoa eli harmaaviidakkokanaa, jääkarhua ja tavallista karhua sekä uhanalaisia papukaija- ja fasaanilajeja. Kirjo kattaa sekä CITES -sopimuksen alaisia että kotimaisen luonnonsuojelulainsäädännön alaisia lajeja, sanoo Stella From Suomen ympäristökeskuksesta.

Asian selvittäminen alkoi kansainvälisestä poliisiyhteistyöstä Intian ja Suomen viranomaisten välillä.

Uhanalaisten eläinten myyminen ja välittäminen on tullin mukaan nettikaupan leviämisen myötä yleisempää kuin tiedetään. Tulli sanoo, ettei moni perhokalastaja välttämättä ymmärrä syyllistyvänsä laittomuuteen ostaessaan netistä tai kalastusliikkeestä perhokalastustarvikkeita.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Seitsemän Uutiset 5.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.