Tulli on aloittanut yli 660 esitutkintaa pakotteiden rikkomisesta – näitä tavaroita Venäjälle on yritetty viedä

Suomi lahjoittaa yhdeksän pelastusajoneuvoa Ukrainaan – tältä kalusto näyttää 8:08
Suomi lahjoittaa yhdeksän pelastusajoneuvoa Ukrainaan – tältä kalusto näyttää

Tulli on aloittanut helmikuun 2022 jälkeen yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomisesta. Näistä yli 60:tä tutkitaan törkeinä säännöstelyrikoksina, Tulli kertoo. Aikaisemmin säännöstelyrikoksia oli Tullin mukaan esitutkinnassa vain muutamia vuodessa.

Venäjän pakotteiden valvonnassa on havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta. Lisäksi Tulli on tehnyt kohdennetun tarkastuksen noin 2 500 kuljetukseen.

Tulli valvoo kaikkia pakotteiden alaisia tuotteita. Tulli kertoo, että sen pakotevalvonnassa on viime kuukausien aikana estetty erilaisten korkean teknologian tuotteiden, tietokoneiden, elektroniikkalaitteiden ja puhelimien sekä autojen ja autojen varaosien, työkalujen, ylellisyystuotteiden, vesiskoottereiden ja dronejen eli lennokkien vientiyrityksiä Venäjälle.

– Käytännössä kaikki tekemämme tarkastukset itärajalla ovat tällä hetkellä pakotetarkastuksia. Yritysten tulee olla nyt hyvin tarkkaavaisia, etteivät sotkeudu pakotteita kiertämään pyrkivien tahojen kauppasuhteisiin tai logistisiin ratkaisuihin, Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat