Tulli järjesti mystisen biologisiin uhkiin liittyvän harjoituksen juuri, kun keskustelu al-Holin lasten palauttamisesta käy kiivaana – viranomaiset kiistävät yhteyden jyrkästi

5:35
Tästä tullin biologisiin uhkiin liittyvässä harjoituksessa oli kyse.

Harjoitukseen osallistuivat monet viranomaistahot, kuten Rajavartiolaitos, poliisi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaan kaupunki, Finavia sekä Liikenne- ja viestintävirasto.

Harjoituksen johtaja ja tullitarkastaja Jussi Planting kertoo, että tullissa on tehty muutaman vuoden aikana työriskien arviointia. Plantingin mukaan biologiset uhkat on yksi esille noussut asia.

Tässä harjoituksessa keskityttiin ihmisiin liittyviin biologisiin uhkiin.

– Biologiset uhkat voivat liittyä kasveihin, ihmisiin, eläimiin tai tavaroihin. Harjoituksessa olivat esillä tartuntataudit ja miten eri viranomaiset voivat niihin varautua, kertoo johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä.

Harjoituksessa käsiteltiin tauteja, jotka ovat vakavia ja voivat aiheuttaa suurta kuolleisuutta tai levitä herkästi.

– Taudit tunnistetaan lentokentällä niin, että asiakas on voinut ilmoittaa taudista etukäteen. Harjoituksen esimerkkitilanteessa henkilö sai sairaskohtauksen, Planting lisää.

Liittyykö harjoitus al-Holin lapsiin?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittasi eilen liittyen tullin järjestämään harjoitukseen. Hän epäili harjoituksen liittyvän al-Holin lapsiin, joiden palauttamiskeskustelu on käynyt kiivaana viime päivinä.

– Tässä on ajallinen yhteys olemassa, mutta tämä on tavallinen turvallisuustoimintaan liittyvä harjoitus. Harjoitus on kuitenkin sovittu jo monta vuotta sitten, eikä yhteyttä al-Holin leirin lapsiin ole, vakuuttaa Sane.

Katso koko haastattelu MTV Uutiset Liven haastattelusta ylhäältä!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja