Mainos

Tulevaisuudentutkija: Unohtakaa yksityisyyden suoja, sitä on turha enää surra

3:09

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on teettänyt selvityksen nousevista teknologioista, joilla voi olla taloudellista merkitystä tulevaisuudessa. 

Tulevaisuudentutkija Risto Linturi kertoo MTV Uutisille, että internetin kaltaisia suuria muutoksia on tulossa ja paljon. Linturi itse uskoo, että erityisesti erilaiset diagnostiikkalaitteet tekevät nousuaan.

Linturin mukaan etädiagnostiikka tekee epäolennaista mm. siitä, kuinka monta sote-piiriä Suomessa on.

- Uudet teknologiat poistavat etäisyyksiä. Eri keskusten välillä voi siirtyä muutamissa minuuteissa, jos esimerkiksi supernopeat junat tulevat. Ei ole ehkä niin tärkeää pohtia sitä, montako niitä piirejä on. Tärkeätä olisi ruveta ottamaan käyttöön näitä etäisyyksiä poistavia teknologioita, Linturi kommentoi.

Linturin mielestä vain harva päättäjä on hereillä uuden teknologian mahdollisuuksista.

- Tietoisuus ja paneutuminen näihin asioihin pitäisi olla laajempaa. Ja se oli paljon laajempaa 1990-luvulla, huomauttaa Linturi.

Linturin mielestä uudet teknologiat pitäisi omaksua Suomessa ja kehittää asioita niiden päälle.

-Jos emme omaksu ja ota käyttöön näitä teknologioita itse niin silloin yritämme kehittää vientituotteita museossa ja se alkaa olla nyt tilanne, kritisoi Linturi.

Linturi ei lähtisi jarruttelemaan teknologian kehityksessä riskien takia.

-Aina on riskejä, mutta se suuri riski on, että meille käy kuten Kreikalle ja me jätämme kehittämisen ja tyydymme siihen tasoon missä olimme vuonna 2000. Sillä me emme enää pärjää kun kaikki muut menevät nopeasti ohi.

Yksityisyyden suoja otetaan usein esille uusista teknologioista puhuttaessa. Tähän tulevaisuudentutkijalla on tylyltä kuulostava asenne: Yksityisyyden suoja pitäisi hänen mielestään unohtaa.

-Sille ei enää voi mitään. Nyt seinän läpi näkee jo wi-fi tutkalla, materiaalitutkalla voidaan katsoa mitä huumeita ihminen on käyttänyt ja geenilukijoilla voi lukea ihmisen perimän kokonaan. Ei meillä enää kymmenen vuoden päästä ole mitään yksityisyyden suojaa. Sitä on nyt turha enää surra, Linturi täräyttää.

1:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.